Det låter omöjligt, men det går att paddla kajak från Schweiz till Sverige. För Aline Guignard och Olivier Forney startade resan hemma i Vevey vid Genevesjön i mars förra året. Därifrån kan man nå Rhen, och sedan finns det flera mindre vattenleder som man kan paddla norrut på. Men lätt är det inte.
– I Rhen är det gott om slussar, och de får kajakpaddlare inte använda. Så vid varje måste vi ta upp våra kajaker och bära dem förbi slussen. Det tog tid, och dessutom skapade tidvattnet starka strömmar, berättar Olivier Forney.
Efter att ha paddlat vattenleder genom Tyskland kom de till Köpenhamn. Den 22 juli fortsatte de, paddlade under Öresundsbron och nådde till slut Sverige, rejält försenade. Planen att paddla längs kusten och nå Luleå under hösten fick skrinläggas, och i stället började de undersöka möjligheten att övervintra i södra Sverige.
– Hemma i Schweiz har vi en vän som bott i Västervik. Hon pratade varmt om Gotland, så vi började fråga folk vi mötte längs vägen om de hade några kontakter på ön, berättar Aline Guignard.
– Det fina med att resa är alla hjälpsamma människor man möter. Många tipsade oss om andra vänner, och till slut hittade vi Kenneth och Wilma i Klintehamn, tillägger Olivier Forney.
Både Aline Guignard och Olivier Forney tycker att Gotland har motsvarat förväntningarna.
– Raukarna längs stränderna är fantastiska, och vilken spännande historia ön har, säger de.
Kenneth Bergstedt är känd på ön för sitt arbete med barnhemmet Children of Santo Niño i Filippinerna, som han startade för drygt 15 år sedan och som han finansierar med en rad olika projekt i Klintehamn.
Aline Guignard och Olivier Forney arbetar också med välgörenhet. På väg till Nordkap samlar de in pengar för att stödja Zoé4lifes forskning om barncancer. Föreningen startade 2013 för att stödja den lilla flickan Zoés kamp mot cancer. En kamp som hon förlorade några dagar innan hon skulle fylla fem år, och som väckte Olivier Forneys vilja att stödja forskningen.
– Det är särskilt svårt när barn drabbas av cancer. Det känns så orättvist. Vi samlade in en del pengar innan vi åkte hemifrån. Nu kan man stödja oss genom att köpa en bit av resan, 50 kronor per kilometer, säger Olivier Forney.
Totalt är det 4 600 kilometer mellan Schweiz och Nordkap, så om varje kilometer säljs en gång blir det 230 000 kronor till cancerforskningen.
Efter att ha övervintrat i Klintehamn börjar Aline Guignard och Olivier Forney förbereda nästa etapp. I början av april tar de färjan till Oskarshamn för fortsätta där de slutade i höstas.
– Sedan paddlar vi norrut längs Sveriges kust, men gör en avstickare för att se Åland och Ålands skärgård, berättar Aline Guignard som räknar med att de når Luleå i slutet av september.
Efter att ha paddlat större delen av sträckan blir det en annorlunda avslutning – och kanske den tuffaste etappen.
– Vi stannar i Luleå över vintern. Sedan ska vi bygga någon form av kälke för att dra kajakerna över snön till Narvik, berättar Olivier Forney som räknar med att han och Aline sedan når Nordkap någon gång under sommaren 2024.
Båda två är vana med strapatser. Att resa med cykel eller kajak har varit deras livsstil i mer än tio år. 2013– 2014 genomförde de en "världsomsegling" på cykel, totalt 33 303 kilometer. 2018 cyklade de från Taiwan till Bisjkek i Kirgizistan, med bland annat övernattning i tält i Nepal några nätter. Olivier Forney berättar:
– Där hörde vi några apor med ett konstigt läte om nätterna. Vi brydde oss inte om det, men efter några dagar frågade vi en guide om vad det var. Han svarade att "det lätet gör aporna när de varnar att det finns tiger i närheten".
Aline Guignards och Olivier Forneys resor kan man följa på www.chasseursdhorizon.com, där de bloggar om vägen mot Nordkap. Där finns även en länk för de som vill bidra till cancerforskningen.
Olivier Forney säger att det inger hopp att resa med cykel och kajak. Man träffar så många trevliga människor längs vägen. Men det har sina nackdelar också.
– Ofta är vi så trötta efter en dagsetapp att vi inte orkar ta del av det som händer på platserna där vi stannar, säger Aline Guignard.
Så, hur tänker ni ta er hem till Schweiz igen?
– Det har vi inte bestämt, men jag stannar nog i norra Norge fram till nästa höst. Det är då sillstimmen lockar späckhuggarna in till kusten. De vill jag gärna se, säger Olivier Forney.