â Vi fick ett positivt provresultat pĂ„ salmonella under en rutinkontroll och fick stoppa produktion och leveranser, sĂ€ger Kristina Gustafsson, som Ă€r foderchef pĂ„ LantmĂ€nnen.
I dialog med Jordbruksverket bestÀmdes att anlÀggningen skulle saneras enligt riktlinjerna. NÀr Jordbruksverket sen gjorde kontroll kunde salmonella inte pÄvisas. Men i en egenkontroll hittade LantmÀnnen spÄr av bakterien igen och beslutade om ny sanering.
â Vi ska göra en orsaksutredning tillsammans med myndigheterna. Men vi hittade ingen smitta i rĂ„varorna. Salmonella Ă€r en vanligt förekommande bakterie och kan komma frĂ„n till exempel fĂ„glar. Sveriges hĂ„rda kontroller gör dock att problem upptĂ€cks tidigt.
Under tiden anlÀggningen inte kan anvÀndas körs allt foder frÄn fabrikerna pÄ fastlandet.
â Det gĂ„r bra men Ă€r inte optimalt pĂ„ sikt. Speciellt inte med stormar och covid.
NÀr rÀknar ni med att rulla igen?
â Vi stĂ€dar och sanerar och dĂ€refter ska Jordbruksverket provta i anlĂ€ggningen innan vi kan starta igĂ„ng. Allt ska bli ordentligt gjort.
Vad innebÀr det hÀr för gotlÀnningarna?
â Foderfabriken i Klintehamn Ă€r jĂ€tteviktig eftersom det Ă€r svĂ„rt att försörja ön frĂ„n fastlandet. Och det kostar stora summor i transportkostnader. LĂ€rdomen Ă€r att anlĂ€ggningen Ă€r nödvĂ€ndig om Gotlands lantbruk ska fungera. Salmonella finns omkring oss, dĂ€rför finns rutiner sĂ„ det inte kommer ut pĂ„ gĂ„rdarna, sĂ€ger Kristina Gustafsson.