Region Gotlands planer på att bygga ut det nuvarande reningsverket i Klintehamn stöter än en gång på motstånd. Först överklagades tillståndet som länsstyrelsen gett, men överklagan togs inte upp i miljödomstolen, eftersom föreningarna som stod bakom inte ansågs vara sakägare i fallet. Men nätverket Klintetraktens framtid ger inte upp. En anmälan har skickats till riksenheten för miljö- och arbetsmål där Region Gotland anklagas för ett bristfälligt arbete och därmed bryta mot miljöbalken.
- Vi befarar att det blir en ännu större påverkan på kusten som redan i dag är hårt ansatt, säger Britt Johansson.
Hon ger exempel på flera ställen längsmed kusten där vattnet slammat igen och den dåliga lukten har spridit sig.
- Det är trist alltså. Folk kan inte bada någonstans, säger Britt Johansson.
Gamla undersökningar
Bakom nätverket står flera hembygdsföreningar och fiskareföreningar som alla skrivit under på anmälan. Man har flera invändningar mot det utbyggda reningsverket, som planeras bli dubbelt så stort som det nuvarande och kunna ansluta för 20 000 personer. Bland annat anser man att besluten fattats på gamla marinekologiska undersökningar, att man inte undersökt möjligheterna till alternativa utsläppspunkter och att utsläppen ska ske på för grunt vatten.
Sten Reutervik, tf enhetschef för vatten och avfall på Region Gotland, är förvånad över att ha blivit anmäld.
- Allt har skötts på sedvanligt sätt och jag kan inte förstå att det här ska leda någonstans, säger han.
Havsmiljön
På Region Gotland är man övertygad om att havsmiljön istället kommer att bli bättre i Klintehamn.
- Gör man ett verk som kan ta emot mer så ställs det också högre krav. Det kommer att bli en effektivare rening, säger Sten Reutervik.
Det utbyggda reningsverket som även ska ta emot de avlopp som i dag renas i Burgsvik och Kvarnåkershamn, planeras stå klart om fem till sex år.