Efter konkursen i Klintehamn – söker någon som kan ta över

Än är hoppet inte helt ute för Re:market. Konkursförvaltaren letar nu med ljus och lykta efter någon som kan ta över krogen och second hand-butiken i Klintehamn.

Re:market började som second hand-butik och kafé. Senare utökades verksamheten med en bistro och en irländsk pub.

Re:market började som second hand-butik och kafé. Senare utökades verksamheten med en bistro och en irländsk pub.

Foto: Edvin Högdal

Klintehamn2025-04-15 20:00

I slutet av mars blev det känt att Re:market lämnat in en konkursansökan vid Gotlands tingsrätt. Butiken, som öppnade 2021 och sedan dess utökat verksamheten med pub och bistro, har etablerat sig som populär mötespunkt i Klintehamn. Följaktligen har beskedet tagits emot med viss förstämning både på orten och utanför den.

Om loppet är helt kört? Frågan går till Lars Ehrstedt vid Merino advokatbyrå, som nyligen utsetts till konkursförvaltare.

undefined
Konkursförvaltaren Lars Ehrstedt hoppas att det finns någon som vill ta över verksamheten.

– Jag undersöker för närvarande avvecklingsmöjligheterna och därvid samarbetar jag med fastighetsägaren. Helst vill jag sälja en sammanhållen rörelse, och den överlåtelsen kan ske separat eller tillsammans med att köparen förvärvar fastigheten. Förvärvaren kan också förbli hyresgäst, skriver han i ett mejl till Helagotland.

Där öppnar han också för att flera nya verksamheter kan inrymmas i den 900 kvadratmeter stora lokalen, som tidigare var ortens Ica-butik.

Förhoppningen är alltså att hitta någon som kan ta över butiken och driva den vidare. Sista utvägen om ingen anmäler intresse blir att sälja av tillgångarna på auktion. Till saken hör att somliga varor på Re:market sålts på kommission. Med det menas att man förmedlar saker åt en utomstående part och i gengäld får provision på det som säljs.

undefined
Re:market drevs av Amanda Ringkvist och hennes make, som hyrt lokalen av fastighetsägaren Johan Gate.

Upplägget kan leda till komplikationer och konflikter om den så kallade kommissionären – som alltså inte äger varan – dras in i en konkurs.

Lars Ehrstedt har goda förhoppningar om att man ska slippa sånt trassel den här gången, om det inte dyker upp någon som kan ta över det vill säga.

– Kommissionsförsäljning kan ibland vara komplicerat att hantera. I det här fallet är det nog inte det. Det verkar råda god ordning och utlämnande av kommissionsegendomen kan förmodligen ske utan större problem. Men vi hoppas på att en ny intressent hör av sig till konkursförvaltningen och att kommissionsfrågan löser sig självt, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!