"Beskyllningar utan sanning"

Svenskägda SMA Mineral vill bryta mer kalk i Klintehamn. När GT gräver djupare i bolagets ägarförhållanden leder det oss till uppgifter om samröre med personer på EU:s sanktionslista och skattefuskande fotbollsstjärnor.

Nedfarten till Klintebys kalkbrott i Klinte.

Nedfarten till Klintebys kalkbrott i Klinte.

Foto: Dennis Pettersson

Klintehamn2019-10-23 06:00

SMA Mineral AB vill kraftigt utöka sitt kalkbrytningstillstånd vid Klintebys i Klintehamn. Bolagets planer har kommit att bli en stor fråga för många. Förhandlingarna pågår och många sitter på helspänn.

Men vilka är egentligen personerna bakom bolaget? När GT granskar SMA Minerals bolagsstruktur och ägarförhållande hittar vi ett par mindre smickrande historier.

Det svenskägda aktiebolaget, grundat 1932 och verksamt i fem länder, har visserligen huvudkontor i värmländska Filipstad. Men högre upp i bolagets koncernstruktur finns moderbolaget SMA Mineral B.V med säte i Nederländerna.

SMA Minerals vd Daniel Juvél äger samtliga aktier också i moderbolaget. Utöver honom består bolagets styrelse av hans far Ulf Juvél samt holländarna Dolder van der Meine och Gerardus Johannes “Gejo” Kamp. Duon innehar båda chefspositioner i det nederländska bolaget BK Group, ett så kallat förtroendekontor ("trust office") som bland annat bistår företag med bokföring.

BK Group och en av SMA Mineral B.V:s styrelsemedlemmar har de senaste åren skapat rubriker i nederländska medier.

BK Group befann sig i skottlinjen i synnerhet 2017. Enligt den ansedda nederländska tidningen NRC Handelsblad ska en kontroversiell mexikansk ex-politiker, med misstänkta kopplingar till en drogkartell i landet, varit kund hos bolaget under flera år. BK Group, som har kunder över hela världen, har även utretts av åklagarmyndigheten i Amsterdam med anledning av suspekta transaktioner. Detta sedan BK Group länkats samman med flera företag som i sin tur förknippats med personer på EU:s sanktionslista, rapporterade bland annat den nederländska affärstidningen Het Financieele Dagblad.

När Gejo Kamp figurerade i mediernas ljus handlade det om att han ska ha hjälpt idrottsstjärnor med skatteplanering. Enligt NRC Handelsblad ska pengarna från idrottarnas sponsoravtal gått genom hans eget bolag via mellanhänder till skatteparadiset Panama för att pengar skulle underhållas från beskattning.

Varken BK Group eller Gejo Kamp har dömts för något brott med anledning av händelserna. När GT kontaktar SMA Minerals vd Daniel Juvél för att fråga om rapporteringen menar han att den är grundlös.

– Det är några artiklar med beskyllningar som det inte ligger någon sanning i. Det har inte blivit någon dom. Vad finns det mer att säga? Någon har haft en åsikt som uppenbarligen har varit helt fel.

Du kallar det åsikter. Du tycker inte att det som skrivits varit tillräckligt faktabelagt?

– Uppenbarligen inte. De nederländska myndigheterna skulle ha vidtagit åtgärder om det låg någonting i anklagelserna, menar Daniel Juvél.  

Tänkte du någon gång att den negativa publiciteten kring BK Group kunde skada SMA? 

– Du menar om något av det var sant, och om någon av personerna hade dömts? Hade det varit så hade vi tagit ställning till det då. Vi har en värdegrund som företaget står på. Lagar och regler ska följas. Om en person inte följer det då kan man inte ha en position i vårt företag, det gäller på alla nivåer i företaget.

I veckan har förhandlingen om ett utökat tillstånd i Klintehamn för SMA Mineral inletts. Delade meningar råder om vad en kommande miljödom ska få för följder. Ansökan gäller ett över 100 hektar stort område där 30 miljoner ton kalk ska brytas.

Frågan har väckt starka reaktioner och protester hos Klintehamnsborna; buller, damm och en äventyrad trafiksäkerhet är några av orosmolnen bland de boende.

Kalkbolaget har även fått utstå kritik från Region Gotland, länsstyrelsen och Klinteborna för att inte ha varit tillräckligt tydliga kring planerna i Klintehamn. Något som fått SMA Mineral att erkänna att kritikerna haft poänger.

Kalkbrottet vid Klintebys.
Kalkbrottet vid Klintebys.
Om styrelsen

Daniel Juvél har sammanlagt 19 befattningar i svenskt näringsliv. Ensam aktieägare i SMA Mineral AB och SMA Mineral B.V. Ulf Einar Juvél är far till Daniel Juvél. Gerardus Johannes “Gejo” Kamp har suttit i SMA Mineral B.V:s styrelse sedan 2008. Meine van der Dolde sedan 2011. 

SMA Mineral AB ingår i en koncern med 15 andra bolag. Bolaget omsatte omkring 637 miljoner för helåret 2018. Enligt årsredovisningen för fjolåret har SMA Mineral 103 anställda.

Källa: Allabolag.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!