Först på ön med bryggeri och egen krog i hemmet

Laura och Mattias Niklasson är paret som har nära till puben. Sedan tio år driver de ölbryggeri i hemmet, sedan i sommar också krog. "Jättetrevligt", säger de om att öppna sin bostad.

Klinte bryggeri startade i källaren hos Laura och Mattias Niklasson för tio år sedan. Sedan i sommar driver de också restaurang hemma i villans bottenvåning. Föranmälan gäller och planen är att hålla öppet utvalda kvällar året runt.

Klinte bryggeri startade i källaren hos Laura och Mattias Niklasson för tio år sedan. Sedan i sommar driver de också restaurang hemma i villans bottenvåning. Föranmälan gäller och planen är att hålla öppet utvalda kvällar året runt.

Foto: Henrik Radhe

Klinte2022-08-26 17:15

Det finns inte några skyltar som berättar om restaurangverksamheten. Inte heller regelbundna öppettider eller möjlighet att bara dyka upp när öl och mat serveras. 

– Välkommen! När vi har restaurangen öppen stänger vi till upp så att barnen kan få ha det lite privat, säger Mattias Niklasson och öppnar dörren.

Med start på Ölets dag, den 20 juli, har Mattias och Laura Niklasson haft öppet sex kvällar i sommar– men bara för förbokade på en gästlista i dörren. 

– Vi vill ha en halvtimme mellan gästerna, så att vi hinner berätta. Många av de som kommer är lika nyfikna på huset, som varit distriktsläkarmottagning, som på oss, säger Laura Niklasson.

undefined
Klinte bryggeri startade i källaren hos Laura och Mattias Niklasson för tio år sedan. Sedan i sommar driver de också restaurang hemma i villans bottenvåning. Föranmälan gäller och planen är att hålla öppet utvalda kvällar året runt.

Laura och Mattias är först på ön med konceptet – att brygga eget öl och laga sin egen mat för att servera på en tillfällig pub i hemmet. Men vägen dit har varit lång.

– Det tog åtta månader, och om jag inte hade varit jurist vet jag inte om vi hade klarat det, säger Laura Niklasson och berättar att hon just nu är tjänstledig från sitt jobb som verksamhetsutvecklare på Skatteverket för att gå kockutbildning.

undefined
Mattias Niklasson har utökat med ett större bryggverk. Det gamla gjorde 50 liter, det nya fyra gånger så mycket öl i taget som nu kan serveras en trappa upp i vardagsrummet.

För paret började allt med att Mattias, som varit hembryggare av öl sedan sina övre tonår, för precis tio år sedan började brygga i liten skala hemma i källaren. Bryggverket tog 50 liter åt gången, öl som tappades på fat och i huvudsak levererades till Lauras bröder som driver Jessens saluhall i Visby.

– För tre år sedan investerade jag i ett bryggverk för 200 liter. I år kommer nog att bli ett rekordår, med kanske 2 500 liter, säger Mattias Niklasson och berättar att det i bryggerisammanhang ändå är väldigt små mängder.

Några planer på att expandera, tappa på flaska istället för att bara sälja på mindre fat, har han inte.

– Det är många som frågat mig – och folk med pengar som velat satsa. Men jag trivs så himla bra med mitt jobb på ambulansen, säger han och berättar att han efter många år som narkossjuksköterska på ambulanshelikoptern nu börjat hos Samariten, på den landbaserade vanliga ambulansen.

undefined
Laura och Mattias Niklasson hämtar idéer och inspiration i matböcker men också från många av de resor de gjort till andra länder.

Ölet har dock gjort Klinte bryggeri vida känt långt utanför Gotland. När organisationen Untappd listat Sveriges högst rankade bryggerier hamnar Mattias Niklasson på en nionde plats. Bland de minsta, nanobryggerierna, ligger han näst högst i topp.

– Titta här på Google Maps, 7 333 visningar denna månad. Det är helt sjukt, men folk är nördiga, säger han.

I familjens kök är det Laura som styr de kvällar de håller restaurangen öppen. I sommar har hon jobbat hos bröderna i saluhallen i Visby och fått med sig nyttiga erfarenheter. 

– Det var en hård skola kan jag säga med otroligt högt tempo, säger Laura Niklasson och berättar hur inspirationen kommer till henne.

Familjekrogen har hittills haft olika länders mat som tema, länder där Mattias och Laura rest och har smakat lokal matkultur på plats.

undefined
Laura Niklasson har tjänstledigt från sitt jobb för att gå kockutbildning. Hon lagar all maten till gästerna som kommer hem till villan i Klintehamn.

Planen är att fortsätta hålla öppet, en gång i veckan hela hösten och vintern.

– Det här känns jättetrevligt, och vi lär oss mycket av alla gäster, säger Laura medan hon och Mattias bläddrar i backarna med vinylskivor.

Förutom alla regelverk kring mat och dryck innebär en skivspelare att de också måste betala avgift för musiken via Stim. Gästerna kan själva välja låtar.

undefined
Gästerna kan botanisera bland backar med parets vinylskivor. En rörmokare som gillar idén har dessutom bidragit med sina LP-plattor.

– Vår rörmokare kom hit med sina skivor och han har sin egen back här, men var lite orolig för kvaliteten på skivorna för de hade varit med på många fester, säger Mattias Niklasson.

Så här går det till

Den som funderar på att göra som Laura och Mattias har en hel del regelverk från olika myndigheter att tänka på:

En bygglovsanmälan krävs, för ändrad användning av fastighet.

Alkoholtillstånd krävs, med tillhörande utbildning och slutprov för godkännande.

Ett godkänt kök krävs, och registrering som livsmedelsverksamhet.

F-skatt och ett registrerat företag krävs dessutom för att kunna starta.

Mer information och regler från olika myndigheter finns samlat på sajten verksamt.se

Källa: Klinte bryggeri

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!