Efter sommaren ska de tio gårdar i som ska ingå i projektet ”Fossilfritt kött på Gotland” vara utvalda. De blir föregångare i arbetet med att göra hela produktionskedjan från gård till konsument fossilfri. Vid Kullands i Gerum är Anna och Christer Melander beredda att anta utmaningen.
– Det är bra att göra något för klimatet, och dessutom är jag trött på att hela tiden få höra att vi köttproducenter är miljöbovar, säger Christer.
Christer Melander var en av de 20-tal lantbrukare som kom till projektets upptaktsmöte i början av juni. Vid Kullands tänker man redan på miljön. Solpaneler på maskinhallens tak täcker halva gårdens elförbrukning. Efter mötet har Christer bland annat räknat på vad ett byte bränsle från diesel till HVO skulle innebära.
– Det skulle minska utsläppen av koldioxid med 100 ton per år, säger Christer som även kollat att minst två av gårdens traktorer klarar HVO.
Christer Melander påpekar en paradox:
– Som det är nu subventioneras diesel med 1:70 litern, medan HVO inte har något stöd alls. Det borde politikerna ändra på.
Byta bränsle räcker inte. Gården, som årligen levererar cirka 400 djur till slakteriet i Visby, måste göra mer. Fossilbaserad plast behöver ersättas.
– Vi lagrar redan vårt grönfoder i plansilo. Då går det inte åt lika mycket plast som vid lagring i balar. Men det behövs en biobaserad plast, säger Christer Melander.
Mineralgödsel är en annan nöt att knäcka.
– Det släpps ut en del koldioxid vid tillverkningen av gödseln, påpekar Fredrik Sundblad som förutom att vara platschef vid slakteriet i Visby även är projektledare för ”Fossilfritt kött på Gotland”.
En fossilfri produktionskedja innebär även att alla transportörer måste byta bränsle. Arla och ett par gotländska åkerier har redan ersatt dieseln med HVO.
– Vi ställde krav på motorklassning när vi upphandlade intransporter av slaktdjur för två år sedan. Nu har vi inlett en dialog med transportörerna om att byta till ett fossilfritt bränsle, säger Fredrik Sundblad som tror att transportledet kan ställa om utan större problem.
Vid slakteriet i Visby är omställningen redan igång. Gotlands slagteri AB, som tillsammans med LRF Gotland är projektägare, fick 1,8 miljoner kronor för att byta ut oljebrännare mot en biogasbrännare. Sedan flera år levererar slakteriet avfall till Brogas, och får sedan årsskiftet biogas i retur.
Men även slakteriet måste göra mer.
– Vi måste ersätta plasten vi packar med. Södra Skogsägarna håller på att ta fram ett fiberbaserat tråg som vi ska testa i höst, säger Fredrik Sundblad.
”Fossilfritt kött på Gotland” är ett tvåårigt projekt. Gårdarna som deltar ska få hjälp att ställa om och erfarenheterna ska göra det enklare för andra att följa efter. Att intresset är stort märker Christer Melander, som sitter i Gotlands nötköttsproducenters styrelse:
– Vi måste vara med i framkant. Många är intresserade och vi ska ha med frågan om fossilfritt i våra kommande aktiviteter.
Om produktionen blir helt fossilfri beror på hur man räknar. Fredrik Sundblad påpekar att en gård på ett par hundra hektar gör en hel del klimatnytta genom att koldioxid tas upp av skog och åkermark. Räknar man så kan gårdens klimatpåverkan till och med vara positiv.
Gotlands slagteri har cirka 550 leverantörer runt om på ön. Fredrik Sundblad är säker på att fossilfritt är ett argument som ligger i tiden, och räknar med att flera gårdar kommer att ställa om med tiden.