Det var bagarna Jan Hedh, med boken ”Bröd”, och Johan Sörberg, med ”Riddarbageriets bröd”, som fick honom att baka.
– De två böckerna var starten till allt, berättar sommargotlänningen Martin Johansson, som blev intresserad av just surdeg.
– Då startade jag den här bloggen, mest för att ha mina experiment men den blev motorn i allt. Det var inte så många som höll på med surdeg och jag lärde mig samtidigt som mina bloggläsare, säger han.
Under flera år skrev han om sådant som jästider, vikmetoder, baktemperaturer och snittekniker. Han delade bilder och recept som blev populära. Och efter ett tag hörde ett förlag av sig och undrade om han inte skulle göra en bok om surdegsbakning.
– Min första bok kom när surdegsboomen exploderade. Det var ingen annan som bloggade om det så om man googlade på surdeg så kom de in på min blogg. Så tajmingen blev mitt i prick, säger Martin Johansson, som hoppades att hans bok ”Surdegsbröd” skulle inspirera andra att baka.
– Den boken har levt riktigt länge och säljs fortfarande, så den fyller väl en funktion, säger han om debuten.
Den har nu sålt i närmare 100 000 exemplar och efter det har han gjort fyra böcker till.
– Det är nästan som att man blir generad. Jag tror inte på något sätt att jag har hittat på det här. Så här har folk bakat i tusentals år. Min uppgift får vara att få fler att upptäcka det. Så länge det finns folk som tänker att de skulle vilja baka bröd, men tror att det är för krångligt, så finns det en uppgift, säger Martin Johansson.
Han betonar att han bara är en hemmabagare som bloggade.
– De som började följa min blogg är mycket bättre än mig och har startat bagerier och vunnit priser för sina bröd. Det är inte jag. Men det var som att jag var en brödguru som skulle vara expert i tidningar och det är jag inte bekväm med. Det finns så många experter, säger han.
Till en början försökte han baka de optimala surdegsbröden, med exakta jäsningstider och vikningsintervaller.
– Men jag ville förenkla. Det var degarna som styrde mitt liv och jag kunde tacka nej till middagar för att vara hemma och vända degen. Nu styr jag mitt liv och det är degen som får anpassa sig efter mig. Den senaste boken handlade om att det är du som bestämmer hur länge degen kan jäsa och så fixar man det.
Den heter ”Baka bröd” och har allt från snabbfixade scones till nattjästa baguetter. I den nya boken vill han göra det ännu enklare.
– Idén är att det bara är ett recept i boken, med tips och exempel på vad man kan göra med det receptet. Hur olika mjöl kan fungera och hur man kan tänka kring gräddning. Om man aldrig har bakat förut ska man ändå kunna baka ett bröd som man är nöjd med, sedan kan man fördjupa sig.
Martin Johansson har precis bakat ciabatta, råglevain och fröfrallor från bokreceptet och ska fotografera dem vid stenugnen som står i trädgården. Han har varit i Katthammarsvik under sommaren och hans fru och tre barn har precis åkt hem till Stockholm.
– Första dagen var så otroligt vemodig. Jag är van att ha hela familjen här, men nu börjar det komma förbi lite folk, säger Martin Johansson.
Han annonserade på Östergarnslandets facebooksida att han bjuder på bröd från provbakandet.
– Jag stoppar ner bröd i en låda på vägen så får folk paxa, berättar han och hoppas att det ska räcka till alla som vill ha.
Häromdagen var även Gotlandsfotografen Linnéa Ronström där.
– Hon tog steg-för-steg bilder som jag inte kan ta själv. Förhoppningsvis ska det vara pedagogiska, säger Martin Johansson.
Annars kommer han, förutom att baka och skriva, även fotografera och formge själv.
– Nu har jag tänkt göra formgivningen och den ska inte se ut som en vanlig bakbok, säger Martin Johansson, som har erfarenheter från när han var redigerare och bildredaktör på tidningar.
Mellan bokförfattandet har han utbildat sig till grundskolelärare.
– Det var som att det enda jag gjorde var att vara föräldraledig och göra brödböcker, så jag bestämde mig för att skaffa ett riktigt jobb.
Martin Johansson jobbar nu på mellanstadiet, men har förlängt sommarlovet för att ägna sig åt bröden och bilderna som ska finnas i hans sjätte bok.
– Jag brukar tänka att det här är min sista bok, men så går det några år. Men jag tror att den här blir den sista faktiskt, säger han innan han ångrar sig.
– Jag fortsätter tills alla bakar sitt eget bröd.