Spänt läge oroar efter spanskt val

Folkomröstningen i den spanska regionen Katalonien har orsakat kaos med fler än 800 skadade. Alba Marzo Núñez följer oroligheterna i sitt hemland från Gotland.

Vackert. Alba Marzo Núñez deltar i ett läger på Suderbyn. Hon tycker Gotland är vackert men följer oroligheterna i Katalonien via telefon och sociala medier.

Vackert. Alba Marzo Núñez deltar i ett läger på Suderbyn. Hon tycker Gotland är vackert men följer oroligheterna i Katalonien via telefon och sociala medier.

Foto: Henrik Radhe

katalonien (ga)2017-10-06 10:15

Många av de sju och en halv miljoner invånarna i Katalonien anser sig missgynnade av Spaniens sätt att bland annat beskatta regionen. I söndags genomfördes en folkomröstning för ett självständigt Katalonien och flera tusen poliser skickades dit i förväg. Över 800 personer skadades enligt den regionala regeringen, som säger sig vilja deklarera regionen självständig inom ett par dagar.

Alba Marzo Núñez lämnade sin hemstad El Masnou, strax utanför Barcelona, en dryg vecka innan folkomröstningen för att resa till Gotland..

– Det var ett svårt beslut att åka, jag var orolig och visste att något skulle hända, säger hon och förklarar att hon ändå valde att delta i ett kulturellt utbyte med föreningen SCI Sverige vid Suderbyns ekoby strax söder om Visby.

Den 20 september var Alba Marzo Núñez själv handgripligen med och försökte stoppa nationella polisen i Barcelona. Hon tillbringade sju timmar på gatan.

– De försökte ta sig in hos katalanska regeringen för att beslagta material till folkomröstningen, men stoppades av folket, säger hon.

Alba säger att polisen var beväpnad med vapen för att kunna skjuta gummikulor, men att det inte utbröt något våld på den plats hon befann sig. Hon upplevde att polisen främst fanns på plats för att skrämmas.

Om Alba hade varit kvar i Katalonien hade hon röstat ja för självständighet, men hon menar att situationen är komplex där ingenting är svart eller vitt.

– Identitet är plural – jag känner mig både spansk och katalansk. Många i Katalonien vill bli självständiga och demonstrerar. Problemet är att den spanska regeringen inte vill prata om det, säger hon.

Fyra av tio katalaner valde att rösta, med en förkrossande majoritet för ett själständigt Katalonien. Nu är det högst oklart hur den politiska konflikten ska sluta.

– Folk är chockade och vill veta vad som ska hända. Det enda argument som den spanska regeringen använder är att folkomröstningen är olaglig och att detta rättfärdigar de verktyg som använts för att stoppa den, säger Alba Marzo Núñez.

Hon menar att det behövs internationell hjälp från EU för att medla och hon vill inte tänka på följderna om den spanska polisen skulle gå in och lyfta bort den katalanska regeringen.

– De måste lösa det här på politisk väg genom att prata. Folk är lugna och fredliga nu, men det finns risk för inbördeskrig, säger hon.

Alba har daglig kontakt med sin pappa och syster samt följer sina vänners inlägg på Facebook och Twitter.

Den 15 oktober planerar hon att åka hem igen.

– Saker händer snabbt och jag vet inte vad som händer när jag kommer hem, eller om polisen är kvar då, säger hon.

Fakta:

Katalonien i nordöstra Spanien är en av 17 autonoma regioner .

Består av de fyra provinserna Barcelona, Girona, Tarragona och Lleida.

Officiella språk är katalanska, spanska och araneiska.

Folkomröstningen hölls i söndags men har förbjudits av Spaniens författningsdomstol.

Källa: TT

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om