Klintehamns naturhjältar håller snyggt

För ett par veckor sedan blev deltagarna i Daglig verksamhet i Klintehamn kärleksbombade på facebook sedan de tagit hand om skräp som dumpats i naturen. GA åkte ut för att träffa naturvårdshjältarna.

Foto:

Kärleksbombades2018-11-06 09:30

För ett par veckor sedan blev det ramaskri på den lokala facebook-sidan Klintehamns anslagstavla, sedan någon eller några dumpat stora mängder skräp i ett populärt strövområde vid vattnet. Skräpet som bestod av bland annat mattor, möbler och en dammsugare låg endast 300 meter från återvinningsstationen. Kommentarerna löd: "Idiotiskt", "Svin", "Hu, va dåligt".

Dumpningen polisanmäldes och det diskuterades vem som skulle kunna forsla bort skräpet. Under tiden ryckte Daglig verksamhet 67:an i Klintehamn ut och körde allt till återvinningen.

– Vi såg att det låg skräp där och tänkte att det där tar vi hand om i och med att vi har en stor bil, säger handledare Johannes Eskedahl.

– Vi fick inte med allt första gången så det blev två turer, fyller kollegan Anneli Söderström i.

– Sen tog vi en grupp-selfie och la ut på facebook och berättade att skräpet var borta.

Snart hade inlägget gillats av 300 personer och det strömmade in hjärtan och kommentarer: "Klintehamns hjältar", "Heder år er!", Ni är eliten i Klinte på att hålla snyggt runt återvinningen! Kram".

Saken är den är Daglig verksamhet 67:an är hjältar i Klintehamn varje dag. Verksamhetens huvudsakliga arbetsuppgift är just återvinning. I nästan tio år har de städat runt omkring återvinningen och tagit hand om dumpat skräp. I mars i år utvecklade de verksamheten och började plocka skräp på sina dagliga promenader i samhället. Fram till sommaren lyckades de få ihop 40 fyllda svarta sopsäckar, plus en massa dumpat skräp.

– Vi slår två flugor i smällen. Vi får motion och gör nytta i naturen. Jag vill inte säga att vi är skräpplockare. Jag ser oss som naturvårdare, säger Anneli Söderström.

När Gotlands Allehanda besöker hjältarna i Klintehamn får vi följa med ut på en tur. Första stoppet blir i centrum vid Konsum. Alla naturvårdare får varsin skräpplockare och jakten på fimpar, plast- och pappersbitar, burkar och annat börjar.

– Bara här runt busshållplatsen tror jag att vi samlade in 400 fimpar vid ett tillfälle, berättar Johannes Eskedahl.

– Men det har blivit mindre skräp sedan vi började i mars, säger Anneli Söderström

– Det finns de som säger att det är ingen idé att städa. Det tror jag inte på. Är det fint så vill man inte skräpa ner. Och tänk om vi alla kunde hjälpas åt och plocka tre skräp när vi är ute.

Det är faktiskt riktigt rent i Klintehamn. Det är nästan svårt att hitta några mängder skräp. Flera människor som passerar gör tummen upp och hojtar att gänget gör ett bra jobb.

– Det här är den bästa lönen, att det blir så rent och fint och att folk blir så glada. Det kan komma ut privatpersoner och säga "Åh, vad fint, nu måste ni få kakor!". När vi städade runt bensinmacken blev vi bjudna på glass.

Vi bryter upp och åker vidare till återvinningsstationen som besöks varje torsdag. Området spejas av, Johan Björkander har en örnblick och har snabbt samlat ihop en kasse skräp. Åsa Lundgren hittar en lastpall som hon vill få bort. Det är snart uppstädat runt stationen och arbetspasset avslutas med att dagens skräpskörd sorteras och lämnas in på återvinningen.

Som slutkläm får vi följa med till Daglig verksamhets lokaler på en fika och titta på den egna återvinningen. Här tillverkas braständare eller 67:ans tändrör som ska säljas på julmarknaden.

– Vi samlar in värmeljus på olika platser runt om i Klintehamn. Vi rensar dem från den lilla plåten i mitten. Stearinet använder vi i tändrören och aluminiet pressar vi ihop och säljer. Vi fick ihop 57 kilo och tänkte göra oss en riktig hacka. Men vi fick bara 219 kronor för besväret, skrattar Anneli Söderström.

– Men det är förstås en stor vinst för miljön.

Inriktningar

Inom Region Gotland finns daglig verksamhet inom flera områden som återvinning, textil, snickeri, vävnad, trädgård, konst, teater, media, klädvård, externa arbetsplatser och verksamheter med blandade arbetsuppgifter under samma tak.

Källa: Region Gotland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om