Så fixas helgens viktigaste rätt

Majoriteten av svenskarna anser att julskinkan är morgondagens viktigaste mat. För att få de bästa tillagningstipsen vände sig GA till Värdshuset Lindgårdens köksmästare Bosse Nilsson.

Skinkexpert. Bosse Nilsson.

Skinkexpert. Bosse Nilsson.

Foto: Malin Vinblad

Jultips (GA)2015-12-23 10:05

Hur fixar du din julskinka?

– Den ska småputtra och sjuda. Den är redan rimmad så salt behövs inte. Jag brukar ta en lök och två till tre lagerblad och några nejlikor.

Hur vet man att den är perfekt kokad?

– Tiden är olika beroende på storleken så om man inte är van ska man använda en termometer och låta den bli upp till 56-57 grader. Sedan ska den helst svalna i sitt eget spad så att den blir saftig och god. Efter det tar du upp den, tar bort nätet och skär bort svålen och så mycket fett som du vill ta bort. Sedan är det dags att griljera den.

Hur griljerar du?

– Jag gör en klassisk variant. Man ska alltid hålla på att förnya men en gång om året tycker jag att det kan få vara som det alltid varit. Jag har hört om pestogriljerad skinka och stjärnanis och grejer, men det går bort.

Hur äter du helst din skinka?

– När den är griljerad så tycker jag att kanterna är allra godast. Jag älskar en god skinkmacka. Annars är doppet, en god köttbulle och Janssons favoriter, men allra viktigast på julbordet är sill – och definitivt ingen köpesill.

Bosses senapsgriljering

1 -1 1/2 dl senap, helst gotländsk

3 äggulor

2 msk potatismjöl

1/2 dl socker

Vispa ihop ingredienserna och pensla på skinkan. Griljera den i 225 grader i cirka 5-6 minuter tills den får färg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om