En kråkfågel inskickad från Sanda är det andra konstaterade fallet av fågelinfluensa på Gotland. Det första var en havsörn som upptäcktes i början av december.
Länsveterinär Agneta Karlsson Norström fick beskedet på fredagen.
– Det är inte förvånande i sig att viruset finns kvar. Nu var det en vild fågel vilket är en stor skillnad mot om det hade varit en tamfågel, för då hade det varit en helt annan apparat med sanering och avlivning av andra fåglar, säger hon.
Faran är alltså inte över, och nu har Jordbruksverket gått ut med en varning till alla som har tamfåglar. Om man orsakar ett utbrott av fågelinfuensa genom slarv, alltså att man inte haft fåglarna inomhus och följt verkets rekommendationer, då kan man tvingas betala de ofta omfattande kostnaderna för sanering ur egen ficka.
– Det gäller för oss att hålla ut nu och vara duktiga, konstaterar Agneta Karlsson Norström.
Verket skriver: "Slarvar du som djurägare med skyddet är det inte bara du och dina fåglar som drabbas vid ett utbrott utan även andra fjäderfän och fjäderfäägare både i närområdet samt i hela landet".
"Jordbruksverket betalar normalt ut ersättning för förlorat djurvärde och sanering vid utbrott. Om det visar sig att den drabbade inte har följt gällande smittskyddsregler kan Jordbruksverket besluta att bekämpningsåtgärderna ska göras på djurägarens egen bekostnad.".