LRF kritiserar regionens köttpolitik

LRF rasar över regionens uttalande om att det utländska kött som serveras i skolor och äldreboenden på Gotland är lika bra som svenskt. "Det finns inget utländskt kött som lever upp till samma krav som det svenska", säger Anna Törnfelt.

bekymrad. Anna Törnfelt är ordförande för LRF Gotland.

bekymrad. Anna Törnfelt är ordförande för LRF Gotland.

Foto: Mona Staflin

JORDBRUK (GT)2018-02-05 05:00

Tidigare i veckan skrev GT att en allt större del av den mat som serveras på öns äldreboenden och skolor är ekologisk. Lantbrukarnas riksförbund på Gotland (LRF) är glada över den positiva trend som visas, men blev djupt bekymrade över ett uttalande i artikeln som gjordes av chefen för regionens måltidsenhet, Josefin Jessen:

"Även om allt kött inte är svenskt så är det precis samma krav vi ställer på det utländska köttet. Hur djuren behandlas, hur man får använda till exempel antibiotika och sedan att köttet är fritt från smittoämnen och antibiotika."

LÄS MER: Här är den omdiskuterade intervjun

– Det vi reagerade på i artikeln är en kommentar som kanske i sammanhanget verkar oskyldig men som är en viktig komponent till varför vi kan motivera konsumenten till att köpa svenskt. I artikeln påstår Josefin Jessen att det utländska kött regionen köper in håller samma standard som det svenska, men det finns inget utländskt kött som lever upp till samma krav som det svenska, säger LRF Gotlands ordförande, Anna Törnfelt.

Hon tycker det är en självklarhet att det offentliga köket ska ha samma krav på sina inköp som producenter i Sverige är ålagda att producera under, oavsett om det är kött eller vegetabilier, ekologiska eller ej.

– De livsmedel som våra bönder producerar är fyllda av kvalitet. Vi har hög livsmedelssäkerhet, ett unikt djurskydd och ett jordbruk där miljön står i centrum. Den höga kvaliteten är en produkt av branschens eget kvalitetsarbete men också en effekt av de regler som den svenska lagstiftningen ställt upp.

Hon säger också att kommuner som ställer hårdare krav på den mat som serveras i skolor och på äldreboenden samtidigt medverkar till att skapa fler lokala jobb, och att det därför är av yttersta vikt att konsumenten är medveten att om man väljer utländskt kött så väljer man också bort utökat djurskydd, minskad antibiotikaanvändning, säkerhet, svenska jobb och bättre klimat.

– Tack vare svenska bönders dagliga skötsel och omsorg om sina djur säkras en djuromsorg i världsklass. Sunda djurhållningssystem, förebyggande djurhälsovård och aktiv sjukdomsbekämpning ger friska djur och EU:s lägsta antibiotikaanvändning. Det kan du inte få om du köper utländskt kött! säger Anna Törnfelt.

GT har sökt Josefin Jessen för en kommentar, men inte lyckats.

Köttproduktion

Sverige står endast för en procent av grisproduktionen inom EU. Sedan EU-inträdet 1995 har Sverige tappat cirka 25 procent av grisproduktionen. Vad gäller nöt ger svenskt producerat nötkött omkring 25 procent mindre utsläpp av klimatgaser jämfört med genomsnittet i EU.

Enligt Statens veterinärmedicinska anstalt ges 90 procent av antibiotikan till större eller mindre grupper av djur i många EU-länder, medan bara 10 procent används på det viset i Sverige, som uppskattningsvis ligger 20-30 år före många andra länder i arbetet att få ner antibiotikaanvändningen.

Källa: LRF, SVA

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om