Region Gotland söker just nu en stor mängd personer att anställa. Vid årsskiftet fanns 100 olika yrkesgrupper utannonserade, socialtjänstens sommarvikarier inräknat över 600 tjänster.
Region Gotland har 6 500 anställda, att var tionde tjänst behöver tillsättas inför sommaren är inte ovanligt. Däremot råder inom vissa yrkesgrupper en akut brist på personal. 25 arkitekter, ingenjörer och projektledare söks just nu i en rekryteringskampanj riktad mot fastlandet. Räddningstjänstpersonal i beredskap behövs årligen 10 nya. 400 lärartjänster, från förskola till gymnasienivå, saknas de närmaste åren liksom sjuksköterskor och läkare. Dessutom behövs också utbildad personal för omsorgen, som har mycket stora behov – eftersom allt fler gotlänningar blir äldre och bor kvar hemma längre.
– Det är bekymmersamt. Vi behöver attrahera nya, men också titta på hur vi kan styra om kompetens för att använda den rätt, och vidareutbilda de anställda vi redan har, säger Lotta Israelsson om personalläget.
Förutom väntade löneökningar på 78 miljoner kronor i årets kollektivavtal har Region Gotland under 2018 avsatt 22 miljoner kronor extra för jämställda löner och rekrytering inom bristyrken. Detta eftersom man tvingas slåss med andra kommuner och det privata näringslivet för att behålla sin personal.
– Dessa medel ska vi använda både för att kunna attrahera nya medarbetare inom bristyrkena, men även för att höja befintliga medarbetares löner för att kunna behålla kompetens, säger Lotta Israelsson.
Här menar hon att delaktighet, arbetsmiljö, att kunna påverka sin egen arbetssituation och möjligheter till vidareutveckling också är betydelsefullt för att de anställda ska trivas och vilja stanna kvar.
– Att bli sedd, bekräftad och att få feedback är det allra viktigaste. Där är det viktigt med ett närvarande ledarskap, säger Lotta Israelsson.
Under de närmaste fem åren räknar regionen med omkring 1 000 pensionsavgångar. En stor del av dem finns inom de yrkesgrupper som är svårrekryterade.