Kvinnan anmälde att hon vid två tillfällen nekats ta med sig en stödperson vid möte med socialförvaltningen samt socialnämndens individutskott. Nämnden har hänvisat till personuppgiftssekretessen, men JO anser att kvinnan kan upphäva sekretessen när det gäller uppgifter om henne själv. Kvinnan fick heller inga skriftliga avslag som hade kunnat överklagas.
JO skriver bland annat att det kan kännas svårt för en enskild att vara ensam inför en nämnd och att det kan vara av stort värde för den personen att ha sällskap av en anhörig eller vän. Det gäller även vid enskilda samtal med tjänstemän.
"Det är visserligen inte en lagstadgad rättighet att ha med sig en stödperson men det finns inte heller någon bestämmelse i förvaltningslagen som hindrar detta", skriver JO.
JO påpekar att det visserligen kan finnas sekretesskäl mot att ta med en stödperson, men att det inte behöver utestänga stödpersonen från hela mötet.
"Nämnden borde rätteligen ha tillåtit att Xx:s mor vara närvarande under i vart fall den del av sammanträdet då Xx skulle höras. Jag är kritisk till hur nämnden hanterade Xx:s begäran vid tillfället", skriver JO.