Under åren 2010 till 2017 har närmare 300 anmälningar inkommit till JO som rör myndigheter och tjänstemän på Gotland. Vem som helst kan göra en anmälan till JO där man anser att man själv eller någon annan blivit felaktigt behandlad av en myndighet, eller om man misstänker att en myndighet stridit mot gällande lagar och förordningar.
”Det främsta syftet med JO:s verksamhet är att främja rättssäkerheten. JO ska särskilt se till att myndigheter och domstolar följer regeringsformens bestämmelser om opartiskhet och saklighet och att den offentliga verksamheten inte gör intrång i medborgarnas grundläggande fri- och rättigheter. I tillsynsarbetet kontrollerar JO att myndigheterna handlägger sina ärenden och i övrigt utför sina uppgifter enligt gällande författningar.”, lyder ett utdrag från JO.se.
Föga förvånande toppar Region Gotland som största myndighet anmälningarna med närmare två tredjedelar, där antalet bygglovsärenden sticker ut i statistiken. Ofta är det klagomål på handläggningstider som inkommer till JO.
Men det är långt ifrån alla anmälningar som leder till kritik eller ännu skarpare åtgärder från utredarens sida. De flesta avskrivs efter en kort genomgång av någon av JO:s cirka 65 medarbetare.
Förutom kritik kan JO, som särskild åklagare, välja att väcka åtal mot enskilda befattningshavare som brustit eller begått en brottslig gärning i sitt uppdrag.
JO kan även anmäla tjänstemän för prövning av disciplinansvar och dessutom föreslå lagändringar till riksdag och regering.