Nytt museum samlar föremål och bygden på norr

Under flera år har två gäng byggt upp det nya museet. När det invigs har ett par andra museer inrymts under samma tak och genom arbetet har bygden kommit närmare varandra.

Handlare Otto G Olsson är en av många historiska personer som finns med i den nya utställningen.

Handlare Otto G Olsson är en av många historiska personer som finns med i den nya utställningen.

Foto: Henrik Radhe

Jättesatsning2019-05-25 12:00

En tysk herrcykel av märket Dürkopp och en svensk av märket Start uppe under taket hör till de äldsta. I mitten av lokalen tronar en skinande blank Oldsmobile från 1904.

– Här är fordonshistoria sedan 1900-talets början. Den här bilen har gått som postbil mellan Tingstäde, Lärbro och Fårösund, säger Hans-Ove Hellström och visar bilen renoverad till nyskick i museets samlingar.

Han berättar hur allt började för drygt tio år sedan, när Fortifikationsverket ville riva det som varit försvarets fordonsförråd. Kyrkan fick köpa lokalen, som då var i mycket dåligt skick, och sålde vidare till Lärbro hembygdsmuseum. Tanken var då att flytta krigssjukhuset som ligger ett par hundra meter bort. Men vid ett möte där Rolf Harlevi, som ägt Visby bilmuseum och är från Lärbro, var med föddes idén till något större. Rolf var villig att donera delar av sin stora samling.

– Hans-Ove och jag var där och Rolf la handen på en T-Ford och sa att den här ska ni ha. Vi trodde att vi drömde, säger Berth Lindblom, ordförande i hembygdsföreningen.

Ett gubbgäng bestående av åtta erfarna män satte i gång att renovera och bygga, anförda av nestorn snickaren Bengt Hammerin.

– Han fyller 95 nästa gång och har varit en av de mest aktiva, men Hans-Ove som är diplomatisk har döpt om gruppen från gubbgäng till teknikgruppen, säger Berth Lindblom.

Parallellt har en annan grupp jobbat med samlingarna och hela 2017 gick åt till föremålsregistrering av omkring 1 500 fordon och prylar. Via Gotlands hembygdsförbund fick museet erbjudande om att ta över delar av kulturpristagaren Evy Augustssons samlingar i Rute. Skomakeri och äldre tiders köksföremål finns nu samlat i en annan del av bygdemuseet på vägen mot Kappelshamn.

– Vi har haft smygöppet. I höstas hade vi Lärbrodagen och då var många besökare här, säger Hans-Ove Hellström och berättar att museet efter invigningen den 2 juni kommer att ha öppet söndagar och onsdagar och kommer att bemannas av frivilliga.

Trots att ett nytt museum nu står klart att inviga är den stora vinsten bakom de många tusen timmarnas ideella arbete lika mycket en ökad gemenskap.

– Vi har haft kul när vi träffats, byggt och mixtrat, säger Gunnar Nordin och får medhåll:

– Vi har fått jättefin kontakt med folk som vi aldrig hade fått chans till annars, säger Hans-Ove Hellström.

Fakta

Lärbro bygdemuseum invigs den 2 juni klockan 13:00.

Med premiär den 9 juni kommer museet att hålla öppet söndagar och onsdagar mellan klockan 12:00 och 16:00.

Museivärdar på plats är medlemmar från Lärbro hembygdsförening som kan berätta både sanna och otroliga historier från trakten.

Bland annat om sambandet mellan en svart T-Ford 1923 och en Oldsmobile 1904,

samt om profilen John som bara hade en hand och ville bli begravd i en sarkofag bakom sitt hus.

Hans specialbyggda motorcykel finns på museet och själv vilar han på kyrkogården.

Men det påstås att hans hand eller protes ligger i sarkofagen som aldrig har grävts ut.

Källa: Lärbro bygdemuseum

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om