Sten från Slite ny tunnelbana i Danmark

En femtedel av all sten från Slite stenhuggeri hamnar i Danmark. Den senaste ordern innebär bygge av en hel tunnelbanestation i Köpenhamn.

Kvaliteten på stenblocken granskas noga innan de börjar bearbetas.

Kvaliteten på stenblocken granskas noga innan de börjar bearbetas.

Foto: Henrik Radhe

Jättebygge2018-05-21 07:00

Gotländska naturmaterial är väldigt inne, konstaterar Johan Lövgren på Slite stenhuggeri. Kärnvirke, lammskinn – i stenhuggeriets fall kalksten med fossiler till golv och fönsterbänkar.

Fyra personer jobbar heltid i de två brotten, Norrvange i Lärbro och brottet i Kappelshamn, för att få fram sten av rätt kvalitet.

– Norrvangestenen är den som är känd ute bland arkitekter. Den har bildats under längre tid än stensorterna i södra Europa, säger Pernilla Lövgren och berättar att stenen i tester har visat sig vara nästan lika hård som marmor och att ungefär en femtedel av allt stenhuggeriet tar fram går på export till Danmark.

I flera år har storordern hängt i luften – vid årsskiftet kom beställningen: 1 300 kvadratmeter invändig väggfasad ska vara slutlevererad innan semestrarna, för att klä en ny tunnelbanestation invändigt vid Marmorkyrkan i centrala Köpenhamn.

– Det är häftigt och det känns mäktigt att lilla Gotland kan få leverera till så stora projekt, säger Pernilla Lövgren.

Ordern är värd nära två miljoner kronor. Men Pernilla menar att det är ett statusjobb, där den gotländska kalkstenen kommer att exponeras för mängder av tunnelbaneresenärer.

– Arkitekten som har ritat kommer att få mycket uppmärksamhet och det gör att fler får upp ögonen för stenen, säger hon.kommer att exponeras för mängder av tunnelbaneresenärer.

Lars Smaerup är projektchef för den danska entreprenören E.Nielsen, som valt stenen från Slite.

– Den gotländska stenen är snygg med mycket fossiler. Den kommer att passa perfekt mot marmorkyrkans ljusa kalksten, säger han och hoppas att stationen kan öppna i januari 2019.

Stenhuggeriet behöver anställa och söker just nu personal, men den goda arbetsmarknaden gör att det har blivit svårt att rekrytera. Om det kommer beställningar på större mängder sten har tillståndet också utökats vid Norrvange, men vid några tillfällen har beställningarna varit för stora. Även om maskinerna i Slite kördes i treskift dygnet runt skulle kapaciteten inte ha räckt.

– Vi fick en förfrågan om 80 000 kvadratmeter golv under fyra år till H&M, men vi sa nej, säger Johan Lövgren.

– Jag sa stopp redan när arkitekten började fråga. Man måste inse sina begränsningar, säger Pernilla och berättar om 40 000 kvadratmeter golv tänkta till en ny terminalbyggnad på Arlanda.

Flera danska arkitekter har varit på besök i Slite och till hösten väntar ett nytt stort projekt i Köpenhamn – utvändig fasad till Hvidovre rådhus.

Fakta

Slite stenhuggeri grundades 1907 på nuvarande Cementas område.

1961 flyttades verksamheten till det gamla sädesmagasinet i hamnen.

1986 tog Thomas Löfgren över och drev verksamheten under 30 år.

2015 överlät han verksamheten till sonen Johan och hans fru Pernilla Lövgren.

Brytningen sker på två olika platser, Norrvange i Lärbro och i ett stenbrott i Kappelshamn.

14 personer sysselsätts i dag, men företaget söker två personer till för omedelbar anställning.

Mellan 25 000 och 30 000 kvadratmeter sten om året blir fasader, golv och bänkar, i privata villor och offentliga miljöer.

2017 omsattes 18,5 miljoner kronor.

Nyproduktionen av lägenheter i Visby har inneburit leveranser till bland annat Wisab, Peab och Nybergs.

Källa: Slite stenhuggeri

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om