Långväga patienter till spelens vårdcentral

Ideella läkare och sjukgymnaster hjälper deltagarna i Island Games att hålla sig på benen. Sträckningar och sår har hittills varit vanliga.

Färdigspelat. För Juawon Ebanks från Cayman Island är det färdigspelat på basketplanen för de här ö-spelen. Sjukgymnasten Arne Silfvergren konstaterar en allvarlig korsbandsskada.

Färdigspelat. För Juawon Ebanks från Cayman Island är det färdigspelat på basketplanen för de här ö-spelen. Sjukgymnasten Arne Silfvergren konstaterar en allvarlig korsbandsskada.

Foto: Henrik Radhe

Island Games (GA)2017-06-29 12:14

På Solbergaskolan arbetar fyra läkare och sju sjukgymnaster skift för att hjälpa de deltagare i Island Games som har oturen att skada sig. Tre av sjukgymnasterna har enbart hand om den gotländska truppen.

– För en vecka sedan fick jag en sträckning i vaden, sista veckan har jag vilat och fått behandling, säger gotländske tennisspelaren Karl Lindberg, medan sjukgymnasten Lelle Karlsson hänger över honom för att stretcha höger ben.

Lelle gör, precis som sin patient, sitt tolfte ö-spel sedan 1993.

– Då var jag 18 år och fick spela med räven Micke Knutas. Nu är det jag som är räven, skrattar Karl Lindberg trots sitt ömma ben.

Värre gick det för 15-åriga simmaren Zoe Miller från Falklandsöarna. I bassängen på Solbergabadet putsade hon sitt eget personbästa på 100 meter rygg rejält – innan det plötsligt small till i knähöjd.

– Jag är besviken, jag hann bara tävla i två lopp, säger hon med en svalkande påse is på benet.

Från den tillfälliga vårdcentralen får Zoe låna två kryckor att stödja på, för henne är Island Games över som tävlande.

Lika illa är det för Juawon Ebanks, basketspelare från Caymanöarna.

– Livet går vidare, konstaterar han lite uppgivet, medan sjukgymnasten Arne Silfvergren förklarar att det svullna knäet beror på en främre korsbandsskada och kan behöva opereras när Juawon kommer hem.

Arne Silfvergren jobbar i vanliga fall på Hansahälsan i Visby. För två år sedan var han med som frivillig till Jersey.

– Där var 25 till 30 grader varmt och många fick hemska skavsår, säger han.

Kollegan Sofie Kristoferson har tagit en veckas semester från Korpens primärvård, för att oavlönat vara en av drygt 1 000 frivilliga i Island Games.

– Det har varit jätteroligt. Tänk vad man får lära sig om alla öar, och de som kommer hit är så tacksamma, säger hon och berättar om spännande samtal med öbor från olika länder.

Fia-Lotta Pipping är medicinskt ansvarig läkare på den tillfälliga mottagningen. Tidigare spelade hon fotboll i Dalhem, det blev vägen in i Island Games.

– Jag fick tyvärr aldrig spela för Gotland, då fick jag bli läkare istället för att få vara med, säger hon.

Ideellt arbete, menar hon, är en ynnest som riskerar att försvinna och den tillfälliga mottagningen behövs för att avlasta den vanliga vården under veckan.

– Det är viktigt att få visa att så här stora arrangemang går att bygga på folks välvilja, säger hon.

Årets spel är Fia-Lottas fjärde som frivillig läkare.

– Det är en folkfest som är fantastisk att få uppleva, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om