Majs – en gyllengul skatt

Majs Àr mums. Billig sensommarmat av finaste mÀrke. Lika poppis bland stora som smÄ.

Majs Àr suverÀn sensommarmat. Billigt, gott och lika omtyckt av smÄ som stora.

Majs Àr suverÀn sensommarmat. Billigt, gott och lika omtyckt av smÄ som stora.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Mat & dryck2020-08-17 08:10

Nu stĂ„r de i givakt pĂ„ Ă„krarna – majsplantorna med sina fladdrande blad och spretiga höljen fyllda med gyllengula skatter. De liksom bara vĂ€ntar pĂ„ att bli skördade och hamna pĂ„ tallriken.

Det Àr nÄgot nostalgiskt med att mumsa pÄ majskolvar. Barndom och fredagsmys, smÀlt smör och sommarkvÀllar. Gula smÄ plastgafflar av retromodell som rotas fram lÀngst in i kökslÄdan.

Nötig smak

SÄ hÀr i nÄgorlunda vuxen Älder (Ätminstone pÄ papperet) lÀgger jag helst majskolvarna pÄ grillen. Det blir nÄgot sÄ förjordat gott nÀr den söta majsen krockar med den dÀr nötiga och lÀtt brÀnda kolsmaken. SÀrskilt i kombination med ett smaksatt smör, flingsalt och nÄgra limeklyftor. KrÄngligare Àn sÄ behöver det inte vara att fixa en middag som hela familjen uppskattar.

PĂ„ sistone har jag Ă€ven börjat skĂ€ra av majsen frĂ„n kolvarna och servera dem som en smarrig sallad och tillbehör till annat grillat – nĂ„got jag varmt rekommenderar att testa, till exempel i form av den mexikanska majssalladen hĂ€r intill. Klassisk streetfood i Mexiko, och Ă€r det nĂ„got mexikanerna Ă€r proffs pĂ„ sĂ„ Ă€r det just majs i alla möjliga olika former.

FĂ€rdigkokta

Majsen bör dock inte tillagas för lĂ€nge, dĂ„ blir den hĂ„rd och seg. Tio–tolv minuter i lĂ€ttsaltat vatten brukar vara lagom. RĂ€kna med en dryg kvart pĂ„ grillen. Du kan förstĂ„s förkoka majsen ett par minuter om du Ă€r otĂ„lig, alternativt köpa fĂ€rdigkokta kolvar som kan vara en praktisk genvĂ€g emellanĂ„t. Vill du grilla kolvar med blasten pĂ„ mĂ„ste de emellertid blötlĂ€ggas en stund sĂ„ att blasten inte fattar eld.

Och har du riktigt brÄttom funkar det faktiskt utmÀrkt att tillaga majskolvar i mikron. Runt fyra minuter pÄ full effekt brukar vara lagom.

Bra tips pÄ ett billigt familjenöje Àr att Äka ut till ett sjÀlvplock för majs. LÄt alla vara med och plocka. Sedan Àr det bara att Äka hem och kalasa pÄ skörden. Med eller utan grill.

Grillad majs med fetasmör och mynta

Till 4 portioner, 25 minuter

Grymt gott sÀtt att servera fÀrsk majs. Men du kan Àven fuska och köpa förkokta kolvar och lÀgga direkt pÄ grillen.

4–8 majskolvar

100 g rumsvarmt smör

75 g fetaost

1/2–1 tsk rökt paprikapulver

1 tsk honung

1 röd chili, finhackad

2 lime

flingsalt

2 msk hackad mynta

Dela eventuellt majskolvarna mitt av. Koka upp lĂ€ttsaltat vatten, lĂ€gg i majsen och koka i 5–6 minuter. LĂ„t rinna av ordentligt.

Rör ihop smöret med smulad feta. TillsÀtt rökt paprikapulver, honung, chili, rivet limeskal och flingsalt. Smaka av och blanda i mynta.

Placera majskolvarna pĂ„ grillgallret (eller i het grillpanna) och grilla i cirka 8–10 minuter. VĂ€nd dĂ„ och dĂ„ tills de fĂ„tt fĂ€rg runtom. De fĂ„r gĂ€rna bli lite svarta, det Ă€r bara gott.

Servera majsen varm med fetasmöret och limeklyftor.


Mexikansk majssallad

För 4 portioner, 20 minuter

Esquites Àr klassisk mexikansk streetfood och en rackarns god form att kÀka majs pÄ. Jag har gjort om receptet lite efter eget huvud.

4 majskolvar

2 msk vegetabilisk olja

salt

3 salladslökar, finskurna

1 röd paprika, fint tÀrnad

1 jalapeño, finskuren

2 msk majonnÀs

1/2 dl grÀddfil

1 dl fÀrskriven parmesan eller smulad fetaost

1 kruka koriander

1–2 vitlöksklyftor, rivna

1 msk limesaft

chiliflakes, efter smak

nymalen svartpeppar

Hetta upp olja i en rymlig stekpanna pĂ„ hög vĂ€rme. LĂ€gg i majskolvarna, salta lĂ€tt och blanda runt. Stek i 2–3 minuter per sida innan du vĂ€nder dem. Stek i ytterligare 5–6 minuter sĂ„ att de fĂ„r rejĂ€lt med fĂ€rg runtom.

SkĂ€r loss majsen med en vass kniv. Det Ă€r bara gott om det blir ”bitar” hĂ€r och var i stĂ€llet för enbart lösa korn. HĂ€ll upp pĂ„ ett fint fat. TillsĂ€tt salladslök, paprika och jalapeño.

Rör ihop majonnÀs, grÀddfil och ost. Hacka ner koriandern (ta med stjÀlkarna ocksÄ, men spara lite blad till dekor) och tillsÀtt vitlök, limesaft och chiliflakes. Smaka av med salt och peppar.

Ringla dressingen över majsen och blanda lÀtt. Garnerna med koriander och eventuellt extra chili och ost.


Majsmuffins med chorizo och cheddar

12 stycken, 45 minuter

Matmuffins Àr bÀsta grejen. Perfekt utflyktsmat och lÀtta att göra. Den hÀr varianten Àr laddad med sköna smaker och mÀttar mer Àn vÀl.

4 majskolvar (eller 1 burk majs Ă  340 g)

1 chorizo, Ă  ca 150 g

olivolja till stekning + 1/2 dl

50 g smÀlt smör + till formen

2 Àgg

1 1/2 dl mjölk

1 1/2 dl naturell yoghurt

1 röd chili, finskuren

1 liten knippe persilja, hackad

3 salladslökar, finskurna

150 g riven cheddar

4 dl vetemjöl + till formen

3 tsk bakpulver

Koka upp lÀttsaltat vatten i en rymlig kastrull. Koka majsen i 6 minuter. LÄt rinna av och svalna nÄgot. SkÀr sedan av majskornen med en vass kniv. Alternativt lÄt konserverad majs rinna av.

TÀrna chorizon och frÀs i lite olja tills den blir krispig.

Rör ihop smÀlt smör, Àgg, 1/2 dl olivolja, mjölk, yoghurt, chili, persilja, salladslök, chorizo, majs och 100 g ost. Blanda mjöl och bakpulver och vÀnd ner i smeten utan att röra för mycket.

Smörj en muffinsform med tolv hĂ„l och pudra över lite mjöl. Fördela smeten i hĂ„len. Strö över resten av osten och grĂ€dda i 20–25 minuter i 200 grader (180 grader med varmluft) eller tills de fĂ„tt fin yta och rest sig lite.

LÄt svalna i formen innan du stjÀlper upp dem.


Att dricka till

Casal di Serra Classico Superiore (12419), 99 kronor

Alkoholfritt: Backyard Brew Apple Cart Dry Hopped Cider (11955), 13:90 kronor

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!