Nu stĂ„r de i givakt pĂ„ Ă„krarna â majsplantorna med sina fladdrande blad och spretiga höljen fyllda med gyllengula skatter. De liksom bara vĂ€ntar pĂ„ att bli skördade och hamna pĂ„ tallriken.
Det Àr nÄgot nostalgiskt med att mumsa pÄ majskolvar. Barndom och fredagsmys, smÀlt smör och sommarkvÀllar. Gula smÄ plastgafflar av retromodell som rotas fram lÀngst in i kökslÄdan.
Nötig smak
SÄ hÀr i nÄgorlunda vuxen Älder (Ätminstone pÄ papperet) lÀgger jag helst majskolvarna pÄ grillen. Det blir nÄgot sÄ förjordat gott nÀr den söta majsen krockar med den dÀr nötiga och lÀtt brÀnda kolsmaken. SÀrskilt i kombination med ett smaksatt smör, flingsalt och nÄgra limeklyftor. KrÄngligare Àn sÄ behöver det inte vara att fixa en middag som hela familjen uppskattar.
PĂ„ sistone har jag Ă€ven börjat skĂ€ra av majsen frĂ„n kolvarna och servera dem som en smarrig sallad och tillbehör till annat grillat â nĂ„got jag varmt rekommenderar att testa, till exempel i form av den mexikanska majssalladen hĂ€r intill. Klassisk streetfood i Mexiko, och Ă€r det nĂ„got mexikanerna Ă€r proffs pĂ„ sĂ„ Ă€r det just majs i alla möjliga olika former.
FĂ€rdigkokta
Majsen bör dock inte tillagas för lĂ€nge, dĂ„ blir den hĂ„rd och seg. Tioâtolv minuter i lĂ€ttsaltat vatten brukar vara lagom. RĂ€kna med en dryg kvart pĂ„ grillen. Du kan förstĂ„s förkoka majsen ett par minuter om du Ă€r otĂ„lig, alternativt köpa fĂ€rdigkokta kolvar som kan vara en praktisk genvĂ€g emellanĂ„t. Vill du grilla kolvar med blasten pĂ„ mĂ„ste de emellertid blötlĂ€ggas en stund sĂ„ att blasten inte fattar eld.
Och har du riktigt brÄttom funkar det faktiskt utmÀrkt att tillaga majskolvar i mikron. Runt fyra minuter pÄ full effekt brukar vara lagom.
Bra tips pÄ ett billigt familjenöje Àr att Äka ut till ett sjÀlvplock för majs. LÄt alla vara med och plocka. Sedan Àr det bara att Äka hem och kalasa pÄ skörden. Med eller utan grill.