à rets sommar blir inte som andra Är. MÄnga av de vanliga glÀdjeÀmnena, som resor, fester och konserter, har fÄtt stÀllas in och för att över huvud taget fÄ umgÄs med familj och vÀnner Àr det rejÀla avstÄnd och uteaktiviteter som gÀller.
Enligt Niclas Tuomela Àr en investering i ett utekök en vettig prioritering.
ââ Det Ă€r nĂ„got med att tillaga mat över öppen eld som tilltalar oss mĂ€nniskor. Kanske Ă€r det en rest frĂ„n livet pĂ„ savannen, eller â som i mitt fall â scoutlĂ€ger under uppvĂ€xten, sĂ€ger han och skrattar.
Ursprungligt
Oavsett vad, Ă€r det bĂ„de rogivande och gott. âAllt smakar bĂ€ttre uteâ, som Niclas sĂ€ger. Han Ă€r sommelier och driver ett företaget som marknadsför viner.
ââ Men jag Ă€r Ă€ven en hĂ€ngiven hobbykock och har mĂ„nga Ă„r i restaurangbranschen bakom mig. Jag var bland annat med och drog igĂ„ng restaurangen Sturehof i Stockholm.
I dag arrangerar han vinprovningar via nÀtet och kör livesÀndningar pÄ sociala medier, gÀrna frÄn det egna uteköket.
ââ Jag Ă€lskar det och anvĂ€nder det Ă„ret om. Vi har installerat infravĂ€rme â det Ă€r supermysigt att bjuda pĂ„ glögg eller baka pizzor i vedugnen ute om vintern.
Han och hans familj bor pÄ VÀrmdö öster om Stockholm. LÀngs ena sidan av det generöst tilltagna trÀdÀcket nedanför huset finns köket, som just har blivit klart.
ââ Vi hade ett pĂ„ ett annat stĂ€lle förut. Men konstruktionen var lite för vek â en extra snörik vinter tog bokstavligen knĂ€cken pĂ„ det.
BÀttre hÄllbarhet
Det gav honom möjlighet att dra lÀrdom av sina misstag och fÄ allt precis som han ville ha det.
ââ Med hjĂ€lp av min trevlige granne som Ă€r snickare har jag sett till att sjĂ€lva grundstommen pĂ„ taket Ă€r betydligt rejĂ€lare denna gĂ„ng, sĂ€ger han.
För ett tak behövs. VÀdret i Sverige gÄr inte att lita pÄ, och bygger man ett ordentligt tak behÄller man ocksÄ mycket av vÀrmen frÄn grillen och ugnen.
ââ DĂ„ anvĂ€nder man köket mer, om man inte mĂ„ste huttra och balansera ett paraply samtidigt som man lagar mat.
Niclas har satsat pÄ ett i kanalplast, som slÀpper igenom ljus men stÄr emot vÀder och vind.
ââ Och förhoppningsvis Ă€ven blötsnö.
Ăven om sjĂ€lva planeringen av bygget gick snabbt â allt bestĂ€mdes över en bit mat och ett par öl med den byggkunnige grannen â sĂ„ blev alla detaljer rĂ€tt den hĂ€r gĂ„ngen, tycker han.
ââ Jag visste precis hur jag ville ha det. En stadig stomme av tryckimpregnerat, lite bredare, virke. Jag har anvĂ€nt 75 gĂ„nger 75 millimeter för att de ska klara bĂ€nkskivorna av betong.
Extragrill
Niclas har tvÄ vÀl tilltagna bÀnkskivor pÄ vardera sidan om grillen. De vÀger sina modiga 250 kilo styck. Han har ocksÄ valt att göra skivorna 65 centimeter djupa, vilket Àr mer Àn standard. Allt för att ha gott om plats för att hacka grönsaker och förbereda det som ska grillas.
Förutom kolgrillen, som har höj- och sĂ€nkbar glödbĂ€dd, har Niclas ocksĂ„ en vedeldad ugn â och en mindre gasolplatta för att enkelt kunna koka potatis eller svĂ€nga ihop en sĂ„s.
ââ Eftersom maten snabbt blir kall nĂ€r man Ă€r ute Ă€r det dessutom toppen att ha en mindre grill bara för varmhĂ„llning. Det gĂ„r ocksĂ„ bra att anvĂ€nda en upphettad gjutjĂ€rnsgryta, som man kan fynda secondhand.
Om man ska vÀlja kol eller gasol spelar inte sÄ stor roll, tycker han. Det Àr en smaksak.
ââ Det spelar mindre roll. Det gĂ„r att fĂ„ fin grillsmak med bĂ„da varianterna. Allt handlar om tillagningen. NĂ€r fettet blir hett droppar det ned pĂ„ gallret. Röken som bildas av det ger smaken.
Bra förvaring
Att ha tillgÄng till nÄgon form av rinnande vatten underlÀttar. Det vet alla som har stÄtt med kladdig marinad och jordiga grönsaker. Men det behöver inte vara med avlopp och allt.
ââ Jag har bara dragit en trĂ€dgĂ„rdsslang till kranen, sedan har vi en hink under bĂ€nken för avrinning som vi tömmer för hand i vĂ„rt vanliga avlopp.
NÀr det gÀller förvaring bör man tÀnka pÄ att utemiljön bjuder pÄ en del utmaningar, sÀger han.
ââ Pollen, fröer och annat smĂ„skrĂ€p tar sig in överallt. Det kan vara bra att ha luckor dĂ€r kastruller, byttor och liknande förvaras. Annars fĂ„r man diska hela tiden.
Niclas lutar sig mot det stora bordet pÄ hjul som bÄde fungerar som arbetsbÀnk och drinkbord.
ââ Det Ă€r smidigt att flytta beroende pĂ„ vĂ€der och antalet gĂ€ster. De sociala ytorna Ă€r minst lika viktiga.