Uteköket mest rÀtt i sommar

Att umgÄs utomhus ser ut att vara sommarens melodi. Vad kan dÄ passa bÀttre Àn att hÀnga i ett mysigt kök i det fria?
– Jag Ă€lskar att laga mat ute. Det sitter i frĂ„n barndomens scoutlĂ€ger, sĂ€ger Niclas Tuomela, som byggde ett kök utanför huset.

Niclas Toumela har bĂ„de kolgrill, gasolplatta och en vedeldad ugn i sitt utekök. ”Ta ut svĂ€ngarna och bygg större Ă€n vad du först hade tĂ€nkt. Du kommer inte att Ă„ngra dig”, sĂ€ger han.

Niclas Toumela har bĂ„de kolgrill, gasolplatta och en vedeldad ugn i sitt utekök. ”Ta ut svĂ€ngarna och bygg större Ă€n vad du först hade tĂ€nkt. Du kommer inte att Ă„ngra dig”, sĂ€ger han.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Livsstil & fritid2020-06-01 08:22

Årets sommar blir inte som andra Ă„r. MĂ„nga av de vanliga glĂ€djeĂ€mnena, som resor, fester och konserter, har fĂ„tt stĂ€llas in och för att över huvud taget fĂ„ umgĂ„s med familj och vĂ€nner Ă€r det rejĂ€la avstĂ„nd och uteaktiviteter som gĂ€ller.

Enligt Niclas Tuomela Àr en investering i ett utekök en vettig prioritering.

–  Det Ă€r nĂ„got med att tillaga mat över öppen eld som tilltalar oss mĂ€nniskor. Kanske Ă€r det en rest frĂ„n livet pĂ„ savannen, eller – som i mitt fall – scoutlĂ€ger under uppvĂ€xten, sĂ€ger han och skrattar.

Ursprungligt

Oavsett vad, Ă€r det bĂ„de rogivande och gott. ”Allt smakar bĂ€ttre ute”, som Niclas sĂ€ger. Han Ă€r sommelier och driver ett företaget som marknadsför viner.

–  Men jag Ă€r Ă€ven en hĂ€ngiven hobbykock och har mĂ„nga Ă„r i restaurangbranschen bakom mig. Jag var bland annat med och drog igĂ„ng restaurangen Sturehof i Stockholm.

I dag arrangerar han vinprovningar via nÀtet och kör livesÀndningar pÄ sociala medier, gÀrna frÄn det egna uteköket.

–  Jag Ă€lskar det och anvĂ€nder det Ă„ret om. Vi har installerat infravĂ€rme – det Ă€r supermysigt att bjuda pĂ„ glögg eller baka pizzor i vedugnen ute om vintern.

Han och hans familj bor pÄ VÀrmdö öster om Stockholm. LÀngs ena sidan av det generöst tilltagna trÀdÀcket nedanför huset finns köket, som just har blivit klart.

–  Vi hade ett pĂ„ ett annat stĂ€lle förut. Men konstruktionen var lite för vek – en extra snörik vinter tog bokstavligen knĂ€cken pĂ„ det.

BÀttre hÄllbarhet

Det gav honom möjlighet att dra lÀrdom av sina misstag och fÄ allt precis som han ville ha det.

–  Med hjĂ€lp av min trevlige granne som Ă€r snickare har jag sett till att sjĂ€lva grundstommen pĂ„ taket Ă€r betydligt rejĂ€lare denna gĂ„ng, sĂ€ger han.

För ett tak behövs. VÀdret i Sverige gÄr inte att lita pÄ, och bygger man ett ordentligt tak behÄller man ocksÄ mycket av vÀrmen frÄn grillen och ugnen.

–  DĂ„ anvĂ€nder man köket mer, om man inte mĂ„ste huttra och balansera ett paraply samtidigt som man lagar mat.

Niclas har satsat pÄ ett i kanalplast, som slÀpper igenom ljus men stÄr emot vÀder och vind.

–  Och förhoppningsvis Ă€ven blötsnö.

Även om sjĂ€lva planeringen av bygget gick snabbt – allt bestĂ€mdes över en bit mat och ett par öl med den byggkunnige grannen – sĂ„ blev alla detaljer rĂ€tt den hĂ€r gĂ„ngen, tycker han.

–  Jag visste precis hur jag ville ha det. En stadig stomme av tryckimpregnerat, lite bredare, virke. Jag har anvĂ€nt 75 gĂ„nger 75 millimeter för att de ska klara bĂ€nkskivorna av betong.

Extragrill

Niclas har tvÄ vÀl tilltagna bÀnkskivor pÄ vardera sidan om grillen. De vÀger sina modiga 250 kilo styck. Han har ocksÄ valt att göra skivorna 65 centimeter djupa, vilket Àr mer Àn standard. Allt för att ha gott om plats för att hacka grönsaker och förbereda det som ska grillas.

Förutom kolgrillen, som har höj- och sĂ€nkbar glödbĂ€dd, har Niclas ocksĂ„ en vedeldad ugn – och en mindre gasolplatta för att enkelt kunna koka potatis eller svĂ€nga ihop en sĂ„s.

–  Eftersom maten snabbt blir kall nĂ€r man Ă€r ute Ă€r det dessutom toppen att ha en mindre grill bara för varmhĂ„llning. Det gĂ„r ocksĂ„ bra att anvĂ€nda en upphettad gjutjĂ€rnsgryta, som man kan fynda secondhand.

Om man ska vÀlja kol eller gasol spelar inte sÄ stor roll, tycker han. Det Àr en smaksak.

–  Det spelar mindre roll. Det gĂ„r att fĂ„ fin grillsmak med bĂ„da varianterna. Allt handlar om tillagningen. NĂ€r fettet blir hett droppar det ned pĂ„ gallret. Röken som bildas av det ger smaken.

Bra förvaring

Att ha tillgÄng till nÄgon form av rinnande vatten underlÀttar. Det vet alla som har stÄtt med kladdig marinad och jordiga grönsaker. Men det behöver inte vara med avlopp och allt.

–  Jag har bara dragit en trĂ€dgĂ„rdsslang till kranen, sedan har vi en hink under bĂ€nken för avrinning som vi tömmer för hand i vĂ„rt vanliga avlopp.

NÀr det gÀller förvaring bör man tÀnka pÄ att utemiljön bjuder pÄ en del utmaningar, sÀger han.

–  Pollen, fröer och annat smĂ„skrĂ€p tar sig in överallt. Det kan vara bra att ha luckor dĂ€r kastruller, byttor och liknande förvaras. Annars fĂ„r man diska hela tiden.

Niclas lutar sig mot det stora bordet pÄ hjul som bÄde fungerar som arbetsbÀnk och drinkbord.

–  Det Ă€r smidigt att flytta beroende pĂ„ vĂ€der och antalet gĂ€ster. De sociala ytorna Ă€r minst lika viktiga.

Tre frÄgor till inredaren

Marit Dybeck Àr stylist och inredare pÄ The Mod. PÄ sitt Instagramkonto "Maritdybeck" har hon lagt ut bilder pÄ sitt utekök. HÀr Àr hennes bÀsta tips:

1. Vad ska man tÀnka pÄ?

Viktigast Àr att anvÀnda material som tÄl att vara ute. Vi har till exempel anvÀnt tryckimpregnerat trÀ i stommen och gjutit egna skivor i betong samt har rostfria luckor pÄ förvaringsskÄpen. TÀnk ocksÄ pÄ placeringen och hur solen rör sig. Det kan bli svettigt att laga mat och Àta i stekande sol.

2. NÀr ska man satsa pÄ ett utekök?

Om man Àlskar att laga mat gillar att ha gÀster. Det Àr ett hÀrligt sÀtt att umgÄs pÄ och man kan bjuda mÄnga utan att det kÀnns trÄngt. Vi anvÀnder vÄrt mycket Àven pÄ vintern.

3. BĂ€sta tipset?

UtgĂ„ frĂ„n utseendet pĂ„ huset och uteplatsen och se till att köket harmonierar med det. NĂ€r du Ă€ndĂ„ bygger – satsa ordentligt och gör det stort och som du vill ha det. DĂ„ ökar chansen att du verkligen anvĂ€nder det.

Niclas bÀsta tips

1. Bygg större Ă€n vad du först har tĂ€nkt.

2. Satsa pĂ„ ett bra tak och mysig belysning.

3. Ha nĂ„gon form av rinnande vatten.

4. Komplettera grillen med en gasolspisplatta. Allt för att kunna svĂ€nga ihop sĂ„ser och liknande.

5. Förvara soptunnan i en utdragbar lĂ„da. DĂ„ slipper du besök av skator och andra objudna gĂ€ster.

6. VĂ€lj stĂ€ngda lĂ„dor till förvaringen. Det ser mer stilrent ut och skyddar mot skrĂ€p, frön med mera.


Nickes supermarinad

”Man saltar och pepprar endast under grillningen eller nĂ€r man steker kycklingen, grönsakerna eller köttbiten, sedan penslar man pĂ„ marinaden medan det Ă€r varmt. Marinaden hĂ„ller utan problem i tvĂ„ veckor i kylen och lyfter de flesta rĂ€tter till en ny nivĂ„.”

1 deciliter olivolja

1 citron (zesten och saften)

1 centiliter flytande honung 

1–2 pressade vitlöksklyftor 

1 nÀve finhackad persilja

1 nypa timjan

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!