EU-lĂ€nderna ska sedan 2020 rapportera sitt livsmedelsavfall. Den första sammanstĂ€llningen visar att majoriteten av det totala svinnet slĂ€ngs i hushĂ„llen â i snitt 70 kilo per person.
Sverige, som mÀtt sedan 2012, finns bland de fem lÀnder med minst svinn per invÄnare. Svensken slÀnger i snitt cirka 87 kilo. Slovenien Àr bÀst med 68 kilo. Cypern, Grekland och Danmark Àr sÀmst.
Men statistiken Àr inte komplett och definitionerna kan variera.
"BÄde vi och andra lÀnder jobbar för bÀttre livsmedelsavfallsdata. Tolkningarna och hur man mÀter kan vara olika, sÄ Àn sÄ lÀnge finns det osÀkerheter nÀr man jÀmför mellan lÀnder", sÀger Christina Anderzén pÄ NaturvÄrdsverkets avfallsanalysenhet i ett pressmeddelande.
NaturvÄrdsverket ansvarar tillsammans med Livsmedelsverket och Jordbruksverket för arbetet med att minska matsvinnet.
"Att mÀta matsvinn ökar möjligheten att minska det. Livsmedelsavfall Àr matsvinn framför allt i hushÄll, offentliga mÄltider, restauranger, livsmedelsbutiker, men det finns ocksÄ förluster pÄ gÄrdar och biprodukter i industrin", sÀger Karin Lindow pÄ Jordbruksverket.