Redan tidigt i pandemin stod det klart att feta personer löpte en vĂ€sentligt högre risk att drabbas av svĂ„r sjukdom vid covid-19, Ă€n normalviktiga. Till en början visste man inte varför, Ă€ven om ingen blev sĂ€rskilt förvĂ„nad. Att vara överviktig eller fet Ă€r â ur ett hĂ€lsoperspektiv â aldrig goda nyheter.
Men det Àr först nu som forskarna börjar förstÄ varför och hur farliga extrakilona egentligen Àr. Kunskapen har betydelse, eftersom mer Àn hÀlften, 51 procent, av Sveriges befolkning uppger att de Àr överviktiga, medan runt 15 procent uppger att de Àr feta, enligt FolkhÀlsomyndigheten.
I dessa sammanhang definieras övervikt som ett kroppsmasseindex (BMI) pÄ 25 eller högre, medan man med fetma avser ett BMI pÄ 30 eller dÀröver.
ââNu har vi insett vilken förödande effekt fetma har (vid covid-19). Framför allt bland yngre, sĂ€ger Anne Dixon, lĂ€kare och forskare vid University of Vermont i USA, till tidskriften Science.
De smygfetas dilemma
Till en början trodde forskarna att det "bara" var fetma som var farligt vid covid-19, men nu finns ett flertal studier som visar att sambandet Àr linjÀrt och att det inte finns nÄgon tydlig grÀns för nÀr extrakilona börjar bli farliga. Ju tjockare du Àr, desto högre Àr risken att drabbas av svÄr sjukdom.
Detta illustreras av en kartlÀggning bland 334 000 personer i England som visar att risken att hamna pÄ sjukhus pÄ grund av covid-19 ökar gradvis, i takt med stigande BMI. Redan vid vanlig övervikt, alltsÄ ett BMI pÄ 25 eller mer, syns en tydlig ökning.
ââMĂ„nga mĂ€nniskor förstĂ„r inte att de smyger sig in i den hĂ€r kategorin, sĂ€ger studiens försteförfattare, Mark Hamer vid University College London, till Science.
Men det Àr bland de feta som den största riskökningen Äterfinns. En översiktsstudie publicerad i Obesity Reviews visar att feta personer med covid-19 löper en 113 procent ökad risk att hamnat pÄ sjukhus, jÀmfört med normalviktiga, samtidigt som riskerna för att fÄ intensivvÄrd och senare dö var förhöjda med 74 respektive 48 procent.
Eftersom övervikt och fetma ofta Àr associerat med en rad andra sjukdomar visste forskarna till en början inte vad som lÄg bakom riskökningen. Om det var fetman i sig, eller om det var sjukdomar som högt blodtryck, hjÀrtproblem eller ÀmnesomsÀttningsrubbningar.
Feta svenskar
Nu, dÀremot, tror sig forskarna veta att fetman i sig ocksÄ Àr en riskfaktor. En orsak Àr rent mekanisk, eftersom bukfettet pressar upp muskeln i mellangÀrdet (diafragman), sÄ att den trycker mot lungorna, varpÄ lufttillförseln i de nedre lungloberna stryps.
ââOm du har detta som utgĂ„ngslĂ€ge, kommer en försĂ€mring pĂ„ grund av covid-19 mycket snabbare, Anne Dixon.
En annan orsak Àr att blodet hos feta har lÀttare för att bilda proppar, vilket Àr mindre lyckat eftersom proppbildning Àr ett problem i samband med covid-19. DÀrutöver har feta personer ofta ett sÀmre immunförsvar, delvis pÄ grund av att fettceller invaderat de organ dÀr immuncellerna tillverkas och lagras; som mjÀlte, benmÀrg och brÀssen (thymus).
I dag gÄr Socialstyrelsens grÀns för nÀr covid-19 ska anses som extra farligt vid ett BMI pÄ 40, det vill sÀga vid extrem fetma. Det kan tyckas konstigt eftersom Àven feta och överviktiga har en ökad risk, men enligt myndigheten Àr det inte lönt att sÀnka grÀnsen. I sÄ fall skulle för mÄnga svenskar hamna i riskgruppen, vilket skulle göra indelningen meningslös. Svensken Àr för fet, helt enkelt.