Det visar en ny studie frÄn Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och Norsk institutt för naturforskning.
"Laxen som odlas i kassar har avlats för att fĂ„ egenskaper som passar storskalig livsmedelsÂproduktion. Den Ă€r tydligt genetiskt avvikande frĂ„n vild lax och sĂ€mre anpassad till att klara sig i naturen", sĂ€ger Stefan Palm, forskare vid SLU, i ett pressmeddelande.
Det innebÀr ocksÄ i förlÀngningen ett hot mot artens lÄngsiktiga anpassningsförmÄga, enligt honom.
ââDen överlever sĂ€mre, men kan Ă€ndĂ„ i vissa fall reproducera sig och skaffa barn. Men dĂ„ fĂ„r den avkomman inte lika bra möjligheter sen i livet, och dĂ„ pĂ„verkar det populationens produktion och framtida överlevnadsförmĂ„ga kan man sĂ€ga, sĂ€ger Palm till Sveriges Radio P4 VĂ€st.
I studien har prover frĂ„n lax i ĂrekilsĂ€lven, Göta Ă€lv, Ătran, Lagan och Rönne Ă„ ingĂ„tt, och i proverna frĂ„n Lagan var andelen gener frĂ„n odlad lax, bĂ„de rymlingar och hybrider, 59 procent, och i Göta Ă€lvs huvudfĂ„ra 75 procent. I övriga vattendrag hittades ocksĂ„ gener av odlad lax, men i betydligt mindre omfattning (2â14 procent).
Studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Aquaculture Enviroment Interactions.