Förslag: Krogar ska redovisa köttursprung

Livsmedelsverket vill att restauranger ska redovisa vilket land köttet de serverar kommer frÄn.

Enligt ett nytt förslag ska Àven restauranger och storhushÄll redovisa ursprungsland för kött de serverar. Arkivbild.

Enligt ett nytt förslag ska Àven restauranger och storhushÄll redovisa ursprungsland för kött de serverar. Arkivbild.

Foto: Magnus Andersson/TT

Ekonomi, nÀringsliv & finans2021-04-27 02:42

Myndigheten har fÄtt i uppdrag av regeringen att ta fram ett förslag, som nu skickas ut pÄ remiss.

Förslaget innebÀr att det blir obligatoriskt för storhushÄll och restauranger att redovisa var kött frÄn nöt, gris, fÄr, get och fÄgel kommer frÄn, likt det krav som finns pÄ matbutiker.

"Det hÀr innebÀr förstÄs ökade krav pÄ restauranger och storhushÄll. Men vÄr ambition har varit att lÀmna ett förslag som sÄ lÄngt som möjligt hÄller nere bÄde kostnaderna och de administrativa bördorna för de företag som berörs", sÀger Elin HÀggqvist, chefsjurist pÄ Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

Reglerna ska gÀlla för allt kött som serveras, oavsett om det Àr fÀrskt eller fryst, helt eller malet. Restaurangerna kan dock vÀlja om de vill lÀmna informationen muntligen eller skriftligen.

Senast den 30 juni ska Livsmedelsverket redovisa sitt förslag, med remissvaren, till regeringen.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!