I fyra års tid har svenskan Moa Björnson varit utvecklingschef i nordnorska Traena. Ö-gruppen (med 450 öar och skär!) har knappt 500 invånare och är nationens tredje minsta kommun.
Men dess läge i Nordsjön, två timmar med båt från kusten, gör att den ändå måste ge den service och de möjligheter som ett modernt samhälle kräver.
– Det gör i första hand att vi som är bosatta här är vana vid samarbete och att lösa de problem som uppkommer, säger Moa Björnson, som på tisdagen via video presenterar sitt arbete vid konferensen ”92 möjligheter” på Wisby Strand.
Moa är uppvuxen i Åmål men när hon för flyttade till Norges äldsta fiskesamhälle kom hon närmast från Malmö. Där arbetade hon med stadsutveckling av miljonprogramsområden, varav Rosengård är det mest kända.
En rejäl kontrast i livet, det. Åtminstone geografiskt, för, som hon säger:
– När det gäller utveckling handlar det om samma mekanismer så rent kompetensmässigt var det inte så stort hopp, säger hon.
Men geografin, ändå. Hon erkänner att hon blev bergtagen första gången hon reste till Traena sedan möjligheten till anställning dök upp. Och väl där fanns, så att säga, ingen väg tillbaka från detta ”osannolika ställe”.
Tidigt insåg Moa Björnson att man på orten inte riktigt marknadsförde sig utanför öns kuster, att många inte tänkt igenom sina målgrupper.
– Det är någon som kan vara lätt hänt, ”alla” vet redan vad som finns. Men ”alla” utanför Traena vet inte det, det är dem man måste nå. Det gäller att tänka brett men samtidigt lokalt, säger hon.
Bland annat har hon nu varit del i starten av ett ”Artist, business, chefs in residence”, en plats där man kan provbo en månad eller flera och ta med sig något projekt. Det har med tiden blivit som en slags inkubator för idéer och visioner.
Knappt 500 personer lever alltså på Traena, under sommaren Traenafestival tiodubblas befolkningen. Men det är en enskild vecka, i övrigt tar inte turismen över platsen.
Kommunen sköter sig själv och hittar sina egna lösningar i många och mycket, i den bemärkelsen är litenheten en styrka.
– En liten organisation innebär snabbare väg till effektiva beslut, man har en tydlig bild av befolkningen vill, det är enklare att nå ut, säger Moa Björnson.
På vilket sätt är dina tankar kring Traena applicerbara på Gotland?
– Jag kan inte Gotland, men jag hoppas att det inte finns någon ”vi-mot-dom”-känsla, både staden och bygderna behövs, låt olika bygder få ha sina utvecklingsprocesser, det är viktigt att låta det som fungerar växa och inte vara missunnsam.