MIljö- och byggnämnden beslutar på onsdag om tre byggnader i kvarteret Atterdag 6 vid Södertorg får rivas. En kiosk, ett garage och en affärsbyggnad hindrar de planer fastighetsägaren har för kvarteret, men kulturella och miljöskapande värden går förlorade om byggnaderna försvinner.
– Det är en svår avvägning när det finns kulturvärden att ta hänsyn till, tycker nämndens ordförande Eva Ahlin (C) som ändå anser att byggnaderna kan rivas.
Regionantikvarien Jörgen Renström anser att alla tre byggnader är värda att bevara, inte minst kiosken Gottgluggen.
– Alla kiosker utom den och kiosken vid Botan är borta. Gottgluggen har ett så högt värde att den borde byggnadsminnesförklaras, anser han.
För att förbereda politikerna inför beslutet har Jörgen Renström gjort en sammanställning av garage och kiosker i innerstan. Av de tio kiosker som noterade vid inventeringen 1996 finns inte många kvar. Fyra var redan då ombyggda. Sedan revs den på gården vid Ringaren 4 på Adelsgatan förmodligen 2017, den intill Julia Hultgren fick nyligen ge plats för ett nybygge. Kiosken innanför Söderport försvann 2017 i samband med ombyggnad. Pressbyråkiosken på Skeppsbron togs bort redan i början av 2000-talet.
Kvar finns Gottgluggen och kiosken vid Botan. Gottgluggen är äldst, uppförd 1931 och utbyggd 1965. Kiosken vid Botan ritades av arkitekten Per-Erik Nilsson och uppfördes 1965.
När det gäller garagen är det bättre ställt. Det finns drygt hundra garage enligt den inventering av innerstans byggnader som gjordes 1996. Och många äldre är bevarade. Vid Specksrum finns ett garage uppfört 1911.
– Vad jag känner till är Sveriges äldsta garage byggt 1907. Det vid Specksrum måste vara bland de äldsta i landet. Det är en jättespännande byggnad, säger Jörgen Renström.
Det garage på Atterdag 6 som eventuellt ska rivas är byggt 1928. Årtalet gör det särskilt intressant.
– Det var det första garage som uppfördes efter att stadsfullmäktige skärpt reglerna. Byggnaden har kanske inte så stort arkitektoniskt värde, men visar hur samhällets regler styrde utformningen. På så sätt har huset en intressant byggnadshistoria, tycker Jörgen Renström.
Arkitekten Andreas Forsberg äger innerstadens nyaste garage, byggt 2014 vid S:t Hansgatan. Han tror att garaget bidrog till att han fick lov att bygga nytt mitt i världsarvet.
– Hus, gaturum, plank och uthus, och samspelet mellan dem, är viktiga delar i Visbys typologi. Alla finns med i min fastighet, och där spelar garaget en viktig roll, säger han.
Gällande regler finns i detaljplanen och byggnadsordningen för Visby innerstad. Att riva är en olämplig åtgärd som ska undvikas. Dock kan rivningslov medges i undantagsfall för byggnader med begränsat kulturvärde.
Sedan 1996 har dock ett tiotal rivningslov beviljats, oftast för gårdsbebyggelse. Ett uppmärksammat fall har gällt nybyggnad av ett garage på Klinten. 1995 fick Max Hansson lov att riva äldre byggnad för att uppföra ett nytt garage, utformat som ett bulhus.
I november beslutade länsstyrelsen att framöver överpröva alla beslut om rivningslov i innerstan. Detta efter det uppmärksammade beslutet att riva ett bulhus på Atterdag 6. Byggnadsnämnden beviljade rivningslov i april 2017, ett beslut som upphävdes av länsstyrelsen. Efter överklagande till mark- och miljödomstolen fastställdes rivningslovet. Det gjordes dock inte för att åtgärden ansågs lämplig, utan för att grannarna saknade rätt att överklaga.
Miljö- och byggnämndens beslut om Atterdag 6 kommer att synas av länsstyrelsen. Regionantikvarien avstyrker att rivningslov beviljas för alla tre husen, mycket med tanke på att det får stor påverkan på en gårdsmiljö som anses mycket värdefull.