Enligt grundskolechefen Torsten Flemming är det framförallt svårt att hitta behöriga matematik- och NO-lärare till öns grundskolor.
– Det är inte lika katastrofalt läge som det var i fjol, men vissa kategorier av lärare är knepiga att tillsätta. Förutom matte och NO så är det svårt att hitta fritidspedagoger och studie- och yrkesvägledare, säger han.
När du säger att det inte är lika katastrofalt som förra året, hur menar du då?
– Katastrof var kanske ett lite väl grovt ordval, men i fjol ringde många rektorer och sade att "skolan börjar om en vecka, och jag har inte lärare". I år har det bara varit några enstaka.
Allra svårast att hitta behöriga lärare har de gotländska landsbygdsskolorna, enligt Torsten Flemming.
– På norr har de av någon anledninge haft det lätt i år, men i Hemse och Roma har de haft det lite knepigt.
Vad tror du det beror på?
– Många lärare tycker kanske att det är mer attraktivt att jobba i större arbetslag där man får många kollegor. På småskolorna blir man ofta ensam inom sina ämnen.
Trots att det saknas lärare i vissa skolor en vecka innan skolstart anser inte grundskolechefen att läget är akut.
– Ringer man till Hemse och frågar dem så säger de nog att det är akut att hitta en matte- och NO-lärare, men överlag så är situationen ganska bra. Det är enskilda skolor som har problem.
Det finns dock inte speciellt många lärare att tillgå på Gotland för tillfället, enligt, Gunnel Ahlgren, Lärarförbundets ordförande på Gotland.
– Det vi vet just nu är att alla våra utbildade medlemmar fått jobb. Det är rektorerna som sitter med dilemmat om de inte lyckas fylla alla platser, säger hon.