Rederiet förväntar sig skarpare klimatpolitik från EU

Gotlandsbolaget räknar med skärpta EU-regler om miljön – oavsett resultatet i valet till Europaparlamentet. Tyskland och Frankrike har de högsta klimatambitionerna och öns redare räknar med att de blir verklighet.

Gotlandsbolagets vd Håkan Johansson i rederiets styrelserum. Marinmålningar i olja och porträtt av tidigare styrelseordföranden pryder väggarna. Byggnaden ligger i Visby hamn och har texten Ångbåtskontor i stora bokstäver på fasaden.

Gotlandsbolagets vd Håkan Johansson i rederiets styrelserum. Marinmålningar i olja och porträtt av tidigare styrelseordföranden pryder väggarna. Byggnaden ligger i Visby hamn och har texten Ångbåtskontor i stora bokstäver på fasaden.

Foto: Linus Ehn

INFÖR EU-VALET2019-05-21 17:10

EU-länderna är ledande inom rederinäringen och 40 procent av världens fartyg ägs ytterst av företag inom unionen. De regler som sätts av EU får därför stort avtryck i branschen. Tyskland och Frankrike räknas till de länder som har högst ambitioner på klimatområdet, det har man tagit fasta på i styrelserummet på andra våningen i Ångbåtskontoret.

– Det finns stora ambitioner om minskad klimatpåverkan och vi räknar med att EU kommer att ta fler egna initiativ, säger Håkan Johansson, vd för Rederi AB Gotland.

Sjöfarten regleras av den internationella organisationen IMO, men EU har också ett stort inflytande. Ett exempel är svaveldirektivet som kom 2015, det innebar ett krav på att sänka svavelhalten i bränslet till 0,1 procent för fartyg på Östersjön och Nordsjön. Den tillåtna nivån är en tiondel av vad som är tillåtet i övriga världen.

– IMO har satt som mål att utsläppen av koldioxid ska halveras till 2050, Sverige har sagt 70 procent till 2030 och vi räknar med att EU landar någonstans mitt emellan.

Resultatet i valet till Europaparlamentet väntas inte påverka utvecklingen i stort. Därmed inte sagt att rederinäringen saknar förhoppningar om vilken politik som ska föras framöver.

– Sjöfarten i stort är emot brexit, swexit och liknande idéer. Där är man för mer internationellt samarbete och vill framför allt ha likvärdiga förutsättningar. Vi gillar inte särlagstiftning.

Håkan Johansson är svensk representant i ECSA, European Community of Shipowners Associations – en branschorganisation för rederinäringen i EU-länderna.

Ett rederi investerar stora pengar i sina fartyg och därför är det avgörande att satsa på teknik som kommer att passa inom regelverket under många år. Gotlandsbolagets nya LNG-färjor är ett resultat av detta.

– LNG är ingen slutstation för oss. Vi har ett långsiktigt mål att uppnå klimatneutrala färjetransporter. Ett första steg är att blanda in gotländsk biogas i fartygens tank.

Ungefär 23 000 fartyg kontrolleras av rederier från EU-länderna, det innebär att de regler som beslutas inom EU med all sannolikhet kommer att få stor påverkan.

– Det är viktigt att vi får ett bättre samarbete. Vår bransch påverkas nog mest av vilka regler det beslutas om, säger Håkan Johansson.

Rederiet har omkring 500 anställda och av de 2 700 aktieägarna är två tredjedelar gotlänningar.

EU-VALET

Söndagen den 26 maj håller Sverige val till Europaparlamentet. I valet väljer medborgarna i EU:s medlemsländer vilka som ska representera dem i parlamentet de kommande fem åren.

I Europaparlamentet sitter 751 ledamöter från EU:s 28 medlemsländer. Ledamöterna kallas för Europaparlamentariker. De är med och beslutar om EU:s lagar och budget. Sverige har 20 representanter i parlamentet.

IMO är den internationella sjöfartsorganisationen, International Maritime Organization, och sorterar under FN.

Källa: Riksdagen

EU-VAL 26 MAJ

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om