En hoppfull nyhet om influensan

Gotland har haft störst andel influensafall under innevarande säsong. Bakom de allra senaste siffrorna från sjukvården skymtas en liten ljusning.

Foto: Tommy Söderlund

INFLUENSA2019-01-21 14:00

Influensafall nummer 50 har nyligen konstaterats på Gotland, räkningen började vecka 40 i fjol och pågår till och med maj månad.

– I två veckor i rad har vi haft 15-16 anmälda fall varje vecka, till och med måndag morgon har vi haft 50. Men i förra veckan var det bara tre konstaterade fall, säger Sven Montelius, smittskyddsläkare.

LÄS MER:Nu finns det vaccin mot influensa igen på ön

Influensan är säsongsrelaterad och Folkhälsomyndigheten samlar in statistik från landets regioner. Det hela presenteras i en tabell – och säsongsindelningen påminner om idrottens serier. Gotland toppar för närvarande ligan för förekomst av influensa, både under förrförra veckan och säsongen som helhet.

Måttet antal fall per 100 000 invånare är i vanlig ordning förrädiskt vad gäller gotländska förhållanden, måttet gör att siffrorna kan skeva för länet som har färre än 100 000 invånare.

– Nu ser vi en klar avtrappning, men jag tror inte att det är slut på influensasäsongen för det, säger Sven Montelius.

LÄS MER: "Det här har påverkat hela sjukvården"

I år har influensa av typ A dominerat, i fjol var det influensa typ B.

– Typ A är den som ger pandemier, som Asiaten och liknande. Typ B har samma symptom, men sprids inte på det sättet, säger smittskyddsläkaren.

Tre fall av svininfluensan har konstaterats under denna säsong.

Det finns en rad föreställningar kring hur influensa smittar. Att sjukdomen kommer från djur, samt att viruset härrör från skaldjur.

– Det där med skaldjur har jag aldrig hört talas om, så det stämmer inte. Det händer att fåglar och däggdjur kan smitta människor och för några år sedan var fågelinfluensan en stor skräck, sedan var det svininfluensan. På Gotland konstaterades att änder burit på fågelinfluensan. Överföring mellan djur och människa är dock inte särskilt vanlig. Det normala är att människor smittas av en annan människa, säger Sven Montelius.

Smittskyddsläkaren tippar att influensasäsongen kommer att nå sin topp under vecka 8, i februari, för att sedan klinga av under tidiga våren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om