POLISEN: Tre områden extra utsatta för villainbrott

Under några veckor i augusti har det begåtts ett femtontal villainbrott. Polisen står nu handfallna och ber allmänheten att vidta egna åtgärder.

Flera personer har blivit av med värdesakar i sitt hem. Bilden är en arkivbild från ett iscensatt inbrott.

Flera personer har blivit av med värdesakar i sitt hem. Bilden är en arkivbild från ett iscensatt inbrott.

Foto: Anders Wiklund/TT

INBROTTSVÅGEN2018-08-31 13:32

I augusti har det begåtts ett femtontal villainbrott på Gotland. Polisen arbetade febrilt med att hitta inbrottstjuvarna – men utan resultat. Därefter blev det under några dagar uppehåll gällande villainbrott och många trodde kanske att inbrottsvågen var över. Under torsdagen anmäldes det på nytt två nya villainbrott i Vibble och östra Visby. Mycket tyder enligt polisen på att inbrottstjuvarna nu är igång igen.

–  Vi är såklart bekymrade kring det här. Vi jobbar brett gällande det här och har ingen skäligen misstänkt ännu, säger Michael Lindquist, yttre befäl vid polisen på Gotland.

Jobbar ni med namn i utredningen?

– Vi har ju alltid ett par intressanta namn som vi kollar. Men det ska mycket till för att någon ska gå från att vara intressant till skäligen misstänkt. Vi jobbar mycket med informationsinhämtning på olika sätt, säger Michael Lindquist.

Har ni säkrat någon teknisk bevisning i samband med inbrotten?

– Det kommer jag inte att gå in på eftersom det kan förstöra vår utredning, säger han.

LÄS MER: Niklas drabbades av inbrottsvågen

Det är tre områden som varit extra utsatt för inbrott och dit polisen riktat sina insatser. Det är villor kring Skarphäll, i Vibble och i Hemse.

– Vi har riktat om verksamheten och jobbar mot det här så gott vi kan. Men om vi är i ett område, kanske de kan vara i ett annat område den natten. Det handlar om tur och att vi ska vara i samma område samtidigt. Då vi är civilt spanande eller vad vi nu gör, säger Michael Lindquist.

LÄS MER: De hade inbrott två gånger på ett dygn

Polisen uppmanar nu allmänheten att vidta egna åtgärder och att man nu är extra vaksam kring vad som händer runt sin fastighet.

– Vi försöker nu få upp ögonen på allmänheten också, vi klarar inte av att stävja det här själva. Gemene man måste ta ansvar och låsa om sig, använda de larm som finns och inte lägga ut nycklar under dörrmattor och krukor. Sedan gäller det att ha tänt i huset och gärna ha en bil på uppfarten. Det går att sätta timer på lamporna, så att de går i gång även när man inte är hemma. Man får vidta åtgärder som gör att det blir mindre intressant för tjuvarna att göra inbrott, säger Michael Lindquist.

Villainbrotten har ofta begåtts när det varit tomt i huset eller när husägarna har legat och sovit.

– Man kan säga generellt att de gått in i de villor som varit tomma. Sedan har det faktiskt hänt att de gått in när människor sovit, säger Michael Lindquist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om