TIPS: Så gör du det svårt för inbrottstjuvarna

Antalet inbrott minskade på Gotland förra året. Så här gör du för att minska risken för inbrott under påsken.

Foto: Dennis Pettersson

Inbrottsstatistik2016-03-22 07:05

Under fjolåret anmäldes 232 stycken inbrott på Gotland, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet (BRÅ). I statistiken ingår inbrott i bland annat bostäder, fritidshus, butiker, byggplatser och kommunala anläggningar. Siffran är en liten minskning jämfört med 2014 då 237 inbrott anmäldes på ön. 2013 var siffran 239, så antalet inbrott har i stort sett legat stilla de senaste tre åren.

– Den här statistiken går lite upp och ner från år till år. Överlag skulle jag säga att vi på Gotland är ganska förskonade från inbrott, säger Magnus Frank på Gotlandspolisens kriminalavdelning.

Vad beror det på?

– Det kan exempelvis vara en fördel att vi bor på en ö. Vi har inte genomfartstrafik på det sätt som många andra har, och det är lite svårare att både ta sig hit och sedan ta sig härifrån med stöldgods. På många ställen blir det ju så att det sker en serie inbrott inom ett litet område på kort tid, och sedan drar gärningsmännen vidare. Sådant är inte så vanligt här.

Inbrotten i fritidshus har däremot ökat de senaste åren. I fjol anmäldes 33 stycken sådana fall, medan det 2014 endast anmäldes 18 stycken inbrott i fritidshus.

– Det finns ju väldigt många fritidshus på Gotland, och det finns dessutom många fritidshus som ser ut som året runt-bostäder. De har mycket dyra grejer och sådant som kan vara attraktiva för eventuella inbrottstjuvar.

Enligt Magnus Frank så har Gotland en relativt bra uppklarandeprocent av inbrott jämfört med övriga landet, men han säger att den trots det inte är tillräckligt bra.

– Just inbrott är ett väldigt allvarligt brott ur det perspektivet att många som drabbas mår väldigt dåligt efteråt. Man ser det nästan som ett våldsbrott mot den privata sfären när någon okänd person är inne och rotar i en privata saker. Det kommer väldigt nära och många har svårt att känna sig trygga. Vissa känner till och med att de inte kan bo kvar.

Kan man göra någonting för att undvika att bli drabbad av inbrott?

– Undvika helt går ju inte, och det beror ju lite på var man bor och sådär. Men man kan ju till exempel ha grannsamverkan, där man hjälpas åt att få bostaden att se bebodd ut även när man inte är hemma. Sedan är det så klart viktigt att ha vettiga lås på dörrar och fönster.

Påsken är en av de tidpunkter på året då många inbrott sker i Sverige, och enligt en undersökning som gjorts av larmföretaget Verisure oroar sig 44 procent av svenskarna för inbrott under helgdagarna. Här nedanför kan du se företagets tips för hur man gör det så svårt som möjligt för inbrottstjuvarna att ta sig in.

Så här gör du det svårt för inbrottstjuvarna:

• Fönster - Vartannat inbrott sker via ett fönster. Se därför till att ha bra och godkända lås, särskiltpå nedervåningen.

• Ytterdörren – få inbrott sker genom ytterdörren men trots det bör den inte vara husets svaga länk. Ha ett bra lås och se till att det är den är upplyst. Gör det också svårt för tjuven att lämna huset genom ytterdörren – lås skjuthållarlåset

• Belysning – inbrottstjuven uppskattar inte upplysta inbrottsvägar. Införskaffa timers, helst uppkopplade som kan styras både via en app och programmeras för smart belysning.

• Grannar - berätta för dina grannar när du är bortrest. Risken för inbrott minskar om de kan t ex ändra placeringen av cyklar framför huset, parkera sin bil på uppfarten eller stoppa sopor i soptunnan. Be dem också kolla huvudentren då och då – det har funnits fall där inbrottstjuvar placerat ett mynt eller ett annat föremål på handtaget för att se om någon kommer hem.

• Överväg att skaffa ett inbrottslarm med övervakning där det ingår en åtgärd om något händer. Hus med larm löper betydligt mindre risk för att råka ut för inbrott.

• Håll stegar och verktyg inlåsta.

• Berätta inte på sociala medier om du är borta och låt bli att posta semesterbilder medan du är på semester.

• Ljudet från en radio indikerar att någon är hemma. Anslut radion till en timer eller en så kallad Smartplug.

• Montera rörelsesensorer som lyser upp din trädgård. Programmera dem att gå på även under dagtid eftersom de kan distrahera en inbrottstjuv också i dagsljus.

• Avbeställ tidningen och be grannarna ta in posten.

• Lämna ett par löparskor eller något liknande bredvid bakdörren och låt lättare plastleksaker eller en cykel stå i trädgården så det ser ut som om någon är hemma. Be gärna grannen flytta runt sakerna utanför.

• Håll värdesaker och nycklar dolda och utom synhåll från ett fönster. Undvik klassiska gömställen såsom tvättkorgar eller bland underkläderna.

Källa: Verisure

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om