Aung San Suu Kyi, som mottog Nobels fredspris 1991, har fått hård kritik från flera håll för att ignorera förföljelserna mot minoritetsbefolkningen rohingya, och det här är det senaste i raden av utmärkelser som kallats tillbaka på grund av detta.

"Att förebygga folkmord är kärnan i vårt arbete varje dag. Med den inspiration som du gav miljontals runt om i världen, med ditt långa motstånd mot en militärdiktatur och ditt förespråkande av frihet och mänskliga rättigheter för alla människor i Burma, var vi hedrade att ge dig det första Elie Wiesel-priset 2012. Det är med stor sorg vi nu upphäver det priset. Det var inte ett lätt beslut att fatta", skriver United States Holocaust Memorial Museum, på sin hemsida.

Burmas ambassad i Washington säger i ett uttalande att det är beklagligt att musset har "vilseletts och utnyttjats av människor som inte lyckas se den sanna situationen" i Rahkine.

FN och flera människorättsorganisationer har samlat in bevis för att Burmas militär har begått övergrepp mot de i stort sett statslösa rohingyerna. Attackerna har lett till att nästan 700 000 människor flytt till angränsande Bangladesh.