Över 77 000 hushåll i Sverige är fortfarande utan el i den kraftiga stormen Alfridas spår. Många träd har fallit över vägar och spår och det är stora problem för all trafik i stormområdet.

Artikelbild

| En julgran med stukad topp kämpar i de hårda vindarna vid Åhuskärr mellan Åhus och Maglehem på nyårsdagen.

De kraftiga vindarna har avtagit långsamt på morgonen. SMHI:s klass 2-varning gäller fortfarande i Gotlands län.

På Gotland kom vindarna i gång ordentligt tidigt på morgonen. Vid Fårösund har vindar på 34,7 meter per sekund uppmätts och på Visby flygplats har det blåst det 26 meter per sekund i byarna.

 

Klass 2-varningarna för Stockholms län skattades ned på morgonen. Max Lindberg Stoltz, meteorolog på SMHI, anser att myndighetens väderprognos stämde väl överens med hur det blev.

Artikelbild

| En julgran med stukad topp kämpar i de hårda vindarna vid Åhuskärr mellan Åhus och Maglehem på nyårsdagen.

- Jag tycker att våra modeller har fångat det här väldigt bra. Där det har varit varningsnivåer har det också varit varnat.

Både räddningstjänsten i Stockholmsområdet och Trafikverket har haft fullt upp med att hålla vägarna farbara. Träd ligger över många vägar, berättar Jonas Fröjmark, ledningsbefäl vid Storstockholms räddningstjänst.

Artikelbild

| En julgran med stukad topp kämpar i de hårda vindarna vid Åhuskärr mellan Åhus och Maglehem på nyårsdagen.

- Vår bild är att det är värst norrut i vårt område, mest i Uppland. Men det är därifrån stormen kommer. Det är många träd som fallit över vägarna.

En möjlig förklaring till det stora antalet nedfallna träd kan enligt Max Lindberg Stoltz på SMHI vara den nordliga vinden.

Artikelbild

| SMHI har utfärdat klass 2-varningar för Gotland samt Upplands- och Roslagskusten. Arkivbild.

- I vanliga fall har vi sydvästlig eller västlig vind. En anledning till att många träd faller kan vara att de växer mot vinden och är känsligare för nordlig vind.

 

Artikelbild

| SMHI har utfärdat klass 2-varningar för Gotland samt Upplands- och Roslagskusten. Arkivbild.

Ansvaret för nedfallna träd ligger framför allt på väghållaren, förklarar Jonas Fröjmark.

- Hittills har vi dock inte fått några rapporter om personskador, säger han.

Artikelbild

| SMHI har utfärdat klass 2-varningar för Gotland samt Upplands- och Roslagskusten. Arkivbild.

Stormen har orsakat stora problem i Stockholms kollektivtrafik. Pendeltågstrafiken har påverkats av ett stopp vid Älvsjö, men trafiken är i gång igen.

- Vi har varit tvungna att ta beslutet att stänga Roslagsbanan på grund av flera nedfallna träd på olika ställen på banan, säger Johan Nordenblank, presstalesperson vid SL.

Förhoppningen är att trafiken på Roslagsbanan ska komma i gång under dagen men tidigt på morgonen fanns ingen prognos. Saltsjöbanan står stilla på grund av en nedriven kontaktledning.

Problem för bussar

Även busstrafiken har drabbats av stora problem. Enligt SL:s hemsida är flera turer inställda utanför innerstaden på grund av hinder på vägen.

Det är framför allt de mindre vägarna som drabbats, berättar Ulrika Karlsson vid Trafikverkets presstjänst.

- Det ser bra ut på de större, även om det blåser hårt, säger hon.

Även skärgårdstrafiken har påverkats av stormen. Där togs beslut redan i går kväll om flera linjer som är delvis indragna i dag på grund av hårda vindbyar. Ytterligare bryggor kan påverkas.

 

Som mest var över 100 000 hushåll på morgonen utan ström, innan reparationer kunde påbörjas. Värst drabbat var Roslagen och Stockholm.

Vattenfall har haft 165 pågående strömavbrott där över 63 000 kunder varit berörda. Det är Västra Götalands, Värmlands, Örebro, Östergötlands, Västmanlands, Dalarna, Södermanlands, Uppsala och Stockholms län som drabbats. Värst har läget varit vid Upplandskusten.

Över 24 000 av Ellevios kunder saknade också ström på morgonen, och av Eons kunder var drygt 18 400 drabbade.

Vädret har försvårat reparationsarbetena.

- Problemet är att där det blåser som värst har vi inte kunnat skicka ut personal i natt på grund av säkerhetsriskerna med fallande träd. Vi har sektionerat om och försökt koppla förbi på de ställen där det gått och haft en del personal ute i områden som inte är skogspartier, säger Petrovic Wågmark.

Vid 9.30 saknade fortfarande drygt 77 000 hushåll i landet ström.

 

Färjorna till Åland har ställts in, men båtarna som går till Finland och Baltikum går som vanligt.

- Vi har ställt in trafiken till Åland, och det beror på att angöringen i hamnen där är komplicerad när det blåser. Men den övriga trafiken går, säger Hans Friberg, operativ chef på Tallink Silja.

Båtarna till och från Finland och Estland kommer att följa tidtabellen, berättar han.

- Men Isabelle, som kommer till Stockholm från Riga, kommer att vara tre timmar försenad. Hon har vinden rakt mot sig.

Det lär gunga rejält ute på sjön när det blåser så hårt, även för de fartyg som kommer och går i tid.

- Jo, det är ju storm. Det är klart att det gungar.