Vi har givit vår partiledare mandat att tala med vem han än anser sig behöva tala med. Med undantag av Sinn Féin, säger Niall Collins, som är en framstående parlamentsledamot för Fianna Fáil.

Collins tillägger att hela partigruppen är enig i fråga om att inte ha med Sinn Féin att göra.

Beskedet är i praktiken ett svar till Sinn Féin-ledaren Mary Lou McDonalds trevare högerut efter partiets framgångsval i lördags.

Vi ville ha en regering utan Fianna Fáil och Fine Gael men nu är det klart med platserna (i parlamentet) och det ser mycket, mycket knepigt ut att bilda en sådan regering, säger McDonald på en pressträff på torsdagen.

Konservativa Fine Gael är det nuvarande regeringspartiet.

Valet till det irländska underhuset dáil éireann, som har 160 mandat, resulterade i att Fianna Fáil fick 38 mandat, Sinn Féin 37 och Fine Gael 35.

Mary Lou McDonald säger att hon de senaste dagarna har fört samtal med några mindre vänsterorienterade partier, bland andra det irländska gröna partiet, och att hon dessutom skrivit till ledaren för Fianna Fáil, Micheal Marti, för att få till stånd ett möte.

Niall Collins fick efter partigruppsmötet också frågan om hans parti Fianna Fáil kan tänka sig bilda regering med Fine Gael.

Den frågan blev inte riktigt diskuterad, löd hans svar.