Men Söder kräver ändå att statsministern och finansminister Magdalena Andersson ber om ursäkt för att ha kallat SD "nyfascistiskt".

Han tycker det är magstarkt att använda sådana beteckningar.

Vill bli störst

Söder talade på partiets kommunkonferens i Västerås. Det är det största möte SD hållit med omkring 850 deltagare. Partiet har efter valen i september mer än fördubblat mandaten i kommuner- och landsting. Inför extravalet i mars räknar Söder med att växa ytterligare i riksdagen. Han utesluter inte att SD kan vara med och slåss om att bli största parti. Samhällsutvecklingen talar för det, enligt honom. När Söder i talarstolen nämnde att SD får över 17 procent i Yougovs senaste mätning utbröt det stora jublet.

Beslut står fast

Det är fortfarande oklart om den sjukskrivne partiledaren Jimmie Åkesson är tillbaka till valrörelsen. Kommunpolitikerna skickade på mötet en videohälsning genom att hålla upp plakat med texten "Heja Jimmie".

De applåderade också riksdagsgruppens beslut i tisdags att rösta ned regeringens budget. Då meddelades att SD "kommer att agera för att försöka fälla varje regering som väljer att verka för en ökad invandring". Det beskedet ligger, enligt Söder, fast även efter extravalet.

Löfven "tafatt"

SD:s vikarierande partiledare Mattias Karlsson pekade i sitt tal ut Stefan Löfven som ensam ansvarig för den politiska situationen. Han anklagade också Löfven för att vara tafatt när det gäller att leda landet. Karlsson var också mycket kritisk mot att statsministern kallat SD för nyfascistiskt.

Efter sitt tal bekräftade Mattias Karlsson att beslutet ligger fast om att SD ska försöka rösta ned varje budget som innehåller högre anslag för invandring än den föregående.

På frågan om han vill att Alliansen ska begära en misstroendeomröstning mot Löfven i riksdagen svarade SD-ledaren att han inte tänkt igenom den saken än.