Två företag, Gothemsgården och K & D AB, misstänks ha sålt stora mängder utländskt kött som marknadsfört som svenskt. Det rör sig om åtminstone 23 ton. Dessutom har kött sålts som Krav-märkt utan att vara det, har Aftonbladet rapporterat.

Fusket upptäcktes efter att miljöförvaltningen i Stockholm fått tips i fjol om att någonting inte stämde med företagens kötthantering.

Det var andra handlare i Stockholmsområdet som tyckte vi borde titta närmare på detta. Det var så pass många företag som antydde samma sak, säger Daniel Selin, avdelningschef vid livsmedelskontrollen vid miljöförvaltningen.

En utredning visade att under sex veckor hade bolaget sålt 50 ton kött märkt som svenskt, men 23 ton var egentligen utländskt.

De två företagen är baserade i Stockholm, men:

De vill ge sken av att allt kommer från Gotland, men verksamheten bedrivs i Stockholm, säger Selin.

Företagen begärt sig själva i konkurs. Det inträffade har också anmälts till polis och åklagare.

Helagotland.se har sökt ägarna till bilagen, ett par bosatta i Bromma, men de har inte velat svara på varken telefon eller sms.

 

LÄS OCKSÅ: Ägarna vägrar svara på frågor

 

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht säger att om misstankarna stämmer så är det mycket allvarligt.

Det är rent bedrägeri. Det drabbar konsumentledet, men det drabbar också de som jobbar seriöst med att producera svensktmärkt, säger han till TT.

Bucht öppnar för att straffskalan för sådana brott ska ses över.

Vi överväger även att ha med fängelse i straffskalan, säger han.
Helagotland.se lyckades under tisdagen att nå Gothamsgårdens förre slakterichef Lars-Erik Persson. Han hävdar att det fram till mars 2015 enbart såldes gotländskt kött från Gothamsgården, trots att miljöförvaltningen menar att fusket skett systematiskt under flera år.
 
LÄS OCKSÅ: "Allt vårt kött var gotländskt"
 
Det misstänkta köttfusket har fått stor uppmärksamhet på Gotland, och många i branschen har reagerat med bestörtning och menar att det som hänt allvarligt skadar varumärket Gotland.
 
LÄS OCKSÅ: "De har svärtat ned Gotlands namn"