Det exakta ursprunget till Fars dag är lite oklart, men att det från början var en amerikansk företeelse är relativt oomtvistat. Den vanligaste förklaringen är att Sonora Smart Dodd från delstaten Washington tog initiativet till dagen för att hedra sin far som ensam uppfostrat henne och hennes fem syskon.

I Sverige firades Fars dag ursprungligen i juni men tidpunkten var mindre lyckad eftersom den hamnade så nära Mors dag. Efter påtryckningar från handelns organisationer förlades firandet till november, då handeln traditionellt har lägre omsättning. Men flera andra länder firar fortfarande i juni.

Och ungefär två tredjedelar av befolkningen firar Fars dag, enligt en undersökning utredningsföretaget HUI Research gjorde 2012. I snitt lade de drygt 1 000 tillfrågade 281 kronor på presenter till far. Men så många som en tredjedel svarade att de inte ger någon present alls.

I den undersökningen var de vanligaste presenterna att bjuda pappa på middag eller ge bort en bok eller choklad. Och det stämde hyggligt med pappornas vanligaste önskningar som var just middag, böcker och vin. Ungefär en fjärdedel av papporna önskade sig ingen present alls.