Hans avsikt var att iscensätta en kupp. Jag säger det officiellt, säger Orozbek Opumbajev, chef för Kirgizistans nationella säkerhetsstyrkor, under en presskonferens i huvudstaden Bisjkek.

Konflikten mellan expresidenten och den sittande regeringen, med president Sooronbaj Zjeenbekov i spetsen, har tilltagit de senaste veckorna. Ett första försök att storma Atambajevs bostad i byn Koi-Tash i onsdags avbröts, efter att Atambajevs anhängare ingripit för att förhindra ett gripande. Ett befäl i specialstyrkorna uppges då ha dödats.

Atambajev, som styrde landet mellan 2011 och 2017, kunde till slut gripas i torsdags. Totalt skadades 170 personer i oroligheterna 7–8 augusti, uppger myndigheterna.

Atambajev är misstänkt för att ha använt våld mot myndighetsrepresentanter, för att ha orsakat civila oroligheter och för att vara hjärnan bakom ett mordförsök, säger landets chefsåklagare Zamir Beishekejev, enligt den oberoende ryska nyhetsbyrån Interfax.

Atambajev och efterträdaren Zjeenbekov var vänner när Atambajev lämnade över makten, men hamnade i luven på varandra efter det att expresidenten öppet kritiserat Zjeenbekov.

Efter att parlamentet därefter hävt Atambajevs immunitet har han kallat den nya regeringen för en "maffiaklan". De har i gengäld kapat elförsörjningen till Koi-Tash och stängt av byn från mobilnätet och internet.