Skyddet brister – nu skärps lag om id-stöld

En ny lag ska hindra brottslingar från att stjäla din identitet. Samtidigt visar en granskning från Konsumentverket att försäkringsbolagens id-skydd inte är till någon större hjälp.

Öppet. Låsta brevlådor kan vara ett skydd mot id-kapning.

Öppet. Låsta brevlådor kan vara ett skydd mot id-kapning.

Foto: Petra Jonsson

id-kapning (gt)2016-08-30 10:15

Identitetsstöld har blivit ett växande samhällsproblem, och 1 juli i år trädde en ny lag i kraft för att motverka detta. Lagen innebär att den som använder någon annans identitet för ”skada eller olägenhet” numera gör sig skyldig till brott. Bara i juli har hittills 1007 anmälningar gjorts i landet. På Gotland har än så länge endast ett sådant ärende uppkommit, enligt kriminalkommissarie Magnus Frank vid Gotlandspolisen.

Men det innebär inte att id-stölderna blivit färre – omkring 600 gotlänningar beräknas få sina identiteter stulna varje år.

– Det har inte blivit mindre, min känsla är snarare tvärtom, även om jag inte har någon statistik på det, säger Magnus Frank.

Hans känsla stämmer väl med de nationella siffrorna från sommarens Sifo-undersökning i ämnet. Deras enkätsvar tyder på att 164 000 svenskar fick sin identitet kapad under förra året, vilket är en ökning med 56 procent jämfört med 2014.

Magnus Frank är positiv till den nya lagstiftningen på området:

– Tidigare har det ofta varit svårt att styrka vem som begått ett brott. Jag tror vi kommer se fler sådana här fall och de lär ofta gå hand i hand med bedrägerier.

Många personer försöker undvika att bli utsatta genom att nyttja försäkringsbolagens tjänster för id-skydd, en metod som inte är helt felfri.

I dagarna presenterade nämligen Konsumentverket en granskning av marknaden. De menar att det inte går att skydda sig mot identitetskapning, och att tjänsterna bara kan ge stöd efter att själva stölden skett. Därför blir det vilseledande att presentera dem som ett skydd. Elin Steno, jurist på Konsumentverket, förklarar problematiken.

– Så som marknadsföringen ser ut kan många bli lurade. Skaffar man produkten på premissen att skyddas blir det så klart fel, säger hon.

Totalt granskades 14 bolag och rapporten visar bland annat att tjänsternas pris ofta marknadsförs på ett felaktigt sätt. Dessutom finns sällan tillräcklig information.

– Ur en konsumentsynvinkel borde hemförsäkringsbolagen överlag vara tydligare i sina villkor, säger Elin Steno.

FAKTA

Företagen som granskades av Konsumentverket:

Dina försäkring AB

Moderna försäkringar

ICA försäkring AB

Folksam

Länsförsäkringar AB

UC AB

Solid försäkringar

Marginalen bank

Stopservice

AIG Europe limited UK filial

Usecurity Sweden handelsbolag

Protectme international AB

Mysafety försäkringar

Key code security AB

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om