Polis och åklagare jobbar för närvarande med att lägga ihop pusselbitarna kring vilket brott som har begåtts i Ica-butiken. Klart är att en anställd misshandlats. Den butiksanställde skadades under en tumultartad situation och har inte kunnat återvända till arbetet under veckan. Enligt kollegorna mår personen fortsatt dåligt efter vad som tros vara en ordentlig hjärnskakning
– Den anställde har fått ett par duktiga snytingar, den misstänkte mannen har fått in flera träffar, säger åklagaren Mats Wihlborg.
LÄS MER: Butiksrån i Visby - två män gripna
Arbetsgivaren har också anmält händelsen till Arbetsmiljöverket. I anmälan står följande: "Den anställde försökte vid entré stoppa en misstänkt snattare. När den anställde försökte stoppa snattaren blev det ett tumult och snattaren slår till vår anställd med två kraftiga slag i ansiktet. Den anställde ramlar handlöst bakåt och slår i bakhuvudet och axeln. Den anställde svimmar av och är avsvimmad fram till ambulansen anländer. Snattaren försvinner ut genom entrén."
Ur rättslig synvinkel är misshandeln väl dokumenterad.
– Vi har flera vittnesuppgifter från personer som såg vad som hände, det kan också finnas bilder från en övervakningskamera. Det undersöks, säger Mats Wihlborg.
Rättsväsendet brottas med frågan om det kan röra sig om ett rån. I det aktuella fallet handlar det inte om att någon har hotat sig till pengar eller varor, men lagen kan trots det mena att ett rån begåtts.
– Det kan röra sig om ett så kallat motvärnsfall. Alltså att personen tillgripit varor och sedan under hot om våld vägrat lämna dessa ifrån sig, säger åklagaren.
Avgörande för om åtalspunkten rån blir aktuell är om någon vara stulits vid tillfället, den saken är dock inte klarlagd.
LÄS MER: Gripna släpptes trots fortsatt misstanke
Två män greps misstänkta för rånet i måndags, men de släpptes redan under natten mot tisdagen, trots att misstankar kvarstod. Det finns en förklaring till detta.
– Mannen som misstänks för misshandeln och eventuellt rån är tidigare ostraffad, jag har inga synpunkter på att de släpptes, säger Mats Wihlborg.
Normalt sett hålls misstänkta kvar i häkte om det föreligger risk för att de ska försvåra utredningen eller att smita undan ansvar. I klartext, att det finns risk för att de ska hota vittnen, undanröja bevis, eller eventuellt fly landet.