Han vill höja prisnivån på foder

Göran Myrvälder, lantbrukare i Tingstäde, hoppas få bättre betalt för sin ensilage och halm genom att hålla auktion istället för att sälja direkt till kund. ”Får jag inte 500 kronor per bal så får de stå”, säger han.

Göran Myrvälder, lantbrukare i Tingstäde.

Göran Myrvälder, lantbrukare i Tingstäde.

Foto: Amanda Lindholm/arkiv

i sommartorkans spår2018-11-08 16:08

På lördag kommer Göran Myrvälder att auktionera ut 280 ensilagebalar från andra-, tredje- och fjärdeskörd samt 70 storbalar halm, vilket P4 Gotland var först med att rapportera.

– Efter den här torra sommaren har det varit fantasipriser på foder. Jag kan inte ta så mycket betalt av mina kollegor och gamla kunder, då tycker jag att det är bättre att de får bjuda själva, säger Göran Myrvälder.

Han har själv ingen djurproduktion, utan producerar spannmål och foder till försäljning. Stamkunderna har fått köpa från årets förstaskörd, men resterande skördar väljer han alltså att sälja genom auktion.

Normalår brukar priset för ensilaget ligga på 300-350 kronor per bal och halmen på cirka 100 kronor per bal, förklarar Göran Myrvälder.

– Priset på ensilage har legat still i säkert tio år. Det kunde vara bra om man kunde få upp priset lite och hålla det kvar uppe.

Vad hoppas du på för pris?

– Får jag inte 500 kronor per bal så får de stå kvar. Det blir väl sug senare, i mars-april.

Du tycker att fodret är för billigt, men är det inte redan tufft ekonomiskt för djurproducenterna?

– Jo, visst är det så, men jag är lantbrukare själv och efter den här katastrofala spannmålsskörden, jag har fått en tredjedel av en normalskörd ungefär, då måste man vara sig själv närmast och försöka få ut så mycket pengar som möjligt. Jag ska överleva jag också.

Göran Myrvälder vet inte om han blir av med sina balar, få har hittills hört av sig. Auktionen sker på gården i Tingstäde med start vid elvatiden på lördag.

– Jag tänkte sälja i små partier så att fler kan vara med. En hästägare kanske inte vill köpa 50 balar ensilage, utan kanske fem eller tio.

Det är inte bara Göran Myrvälder som lyckats får ihop rejäla skördar under den sena säsongen i år och därför är det ovisst hur stort suget efter ensilage är. Halm däremot är fortfarande en bristvara.

– Många har nog fått ihop så att det tror att det klarar sig i alla fall, men blir jag inte av med dem så får jag vänta lite helt enkelt. Jag tror att det är större sug efter halm. Det är många som tar hit torv från fastlandet i stället för att ha till strö.

Utgångspriset för halm är 130 kronor per bal.

– Jag kommer att väga ensilaget och halmen så man vet hur många kilo per bal man bjuder på, säger Göran Myrvälder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!