Hälso- och sjukvårdsförvaltningen har lagt rekordbelopp på att lösa vårdens bemanningskris, vilket GA berättat om. Trots att Region Gotland har tecknat ramavtal med flera bemanningsföretag, så köper man hyrläkare och sjuksköterskor från andra bolag – ofta till ett betydligt högre pris. En inhyrd allmänläkare kan kosta alltifrån 971 kronor i timmen, enligt ramavtal, till 1276 kronor när tjänsten köps av ett bemanningsföretag som inte har upphandlats. För en läkare i psykiatri kan det skilja drygt 400 kronor i timmen. Bolaget Svensk vårdsupport AB tar 1 115 kronor i timmen medan Agila doctor tar 1 560 kronor i timmen, vilket är nästan 40 procent mer.
– Det är alldeles förskräckligt. Då är man ju i ett väldigt trängt läge när man tvingas att köpa in det, säger Maria Dalemar, hälso- och sjukvårdsdirektör.
Enligt lagen om offentlig upphandling, LOU, är Region Gotland skyldig att upphandla och skriva ramavtal med de bemanningsföretag, som utöver att uppfylla kvalitetskraven, kan ge lägst pris. Det är en av orsakerna till att situationen ser ut som den gör, tror Ann-Kristin Forsman, handläggare för bemanningstjänster på hälso- och sjukvårdsförvaltningen:
–De här upphandlade företagen har lagt sig lågt i pris, vilket är ett problem, för det finns inga sjuksköterskor som vill jobba hos dem. Då får vi inte erbjudande om några heller.
När de bemanningsföretag som regionen tecknat avtal med står utan personal, tvingas hälso- och sjukvårdsförvaltningen istället regelmässigt att hyra in personal på den öppna marknaden.
– Det är jättestort problem att vi tecknar avtal med ett antal bolag som sen inte kan leverera. Vi har ramavtal med bolag som aldrig kunnat leverera någonting och det i sig är ganska anmärkningsvärt, att man svarar på och lämnar in anbud men sedan inte kan leverera. Det tycker jag är ett stort bekymmer, säger Maria Dalemar.
Bland de företag som Region Gotland betalat ut en miljon kronor eller mer till har färre än hälften ramavtal.
Ann-Kristin Forsman är den som dagligen har kontakt med bemanningsföretagen. Att exempelvis få tag i en specialistsjuksköterska eller en läkare, som kan hyras in, kan vara en svår uppgift.
– Det är inte roligt. För varje läkargrupp finns det sex upphandlade företag och de levererar nästan ingenting, säger hon.
Ett av de bolag som regionen saknar ramavtal med, men som ändå anlitas frekvent är Agila doctor, som i många fall också ligger högre i pris än andra. Enligt deras vd Henrik Ottemo la Agila anbud, både när det gällde sjuksköterske- och läkarbemanning, i den senaste upphandlingen men föll på prislappen.
– I bägge nämnda upphandlingar uppfyllde vi samtliga krav på organisation, kvalitet och kapacitet. Det som gjorde att vi inte fick avtal var att Gotland valde att skriva avtal med bolag som lämnade priser som låg under vad vi ansåg vara marknadspris. Att de upphandlade bolagens priser var under marknadspris ser man tydligt i dag när de inte kan leverera på de priser som tecknats, svarar Henrik Ottemo.
Att vissa bolag inte levererar, och alltså tvingar Region Gotland att köpa tjänster från andra, är ett problem för förvaltningen. Men regionen kan inte vidta några åtgärder mot bolagen eftersom det inte rör sig om något avtalsbrott.
– Nej, för vi har inte i avtalen en överenskommelse om en viss volym. Vi vill ju inte heller lova att vi ska köpa en viss volym för vi vill ju minska, förklarar Maria Dalemar.
Ytterligare ett problem är att flera av bemanningsföretagen fakturerar för stora summor.
– Jag kollar alla tidrapporter mot fakturorna och förra året var det fel motsvarande 780 000 kronor som regionen fick tillbaka, säger Ann-Kristin Forsman.
Felen kan röra alltifrån antal timmar, för högt timpris eller att man skickat fakturan flera gånger med olika fakturanummer.
– Jag granskade 884 fakturor av dem var det 103 som vi bestred, så 13 procent av fakturorna var felaktiga, säger Ann-Kristin Forsman.
Var det något speciellt bolag som har utmärkt sig?
– Nej, de var lika goda kålsupare allihopa, säger hon.