Jan Emanuel tillbaka på ön – i flyktingbranschen

Företagen som tar emot de ensamkommande flyktingbarnen får varje månad miljoner kronor från landets kommuner. Bakom boendena står entreprenörer med liten eller ingen erfarenhet från HVB-verksamhet, men desto större från andra branscher.

Foto: Nina Leijonhufvud

HVB-Industrin (GA)2016-02-10 15:00

På Gotland finns det i dag ett tiotal privata företag som tar emot ensamkommande flyktingbarn, sammanlagt rör det sig om nästan 80 barn. De svenska kommunernas kostnad för placeringarna är stora och skiljer sig mycket åt. Att placera ett flyktingbarn på Gotland kan kosta alltifrån 1 900 kronor per barn och dygn till 5 500 kronor.

Bland dem som driver boenden för ensamkommande flyktingbarn finns det några som redan före flyktingvågen hade etablerade HVB-hem på ön. Men för många är det en helt ny bransch.

Bland företagarna finns det en förre detta riksdagsledamot, en före detta Sverigechef på ett stort spelbolag, en mångmiljonär och vårdentreprenör och en restaurangägare.

Ett av de mest välkända namnen är Jan Emanuel Johansson som tidigare var riksdagsledamot för Socialdemokraterna, vinnare av dokusåpan Robinson och som senare gjorde sig ett namn som storföretagare i HVB-branschen. Med sin bakgrund inom socialdemokratin har han varit kontroversiell och det har blåst kring honom flera gånger, bland annat när han försökte hyra ut sitt Visbyhus för 140 000 kronor i månaden. Jan Emanuel skapade även stora rubriker när han och två kompanjoner dömdes för bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll i sin HVB-verksamhet på Gotland. Efter det övergav Jan Emanuel Johansson Gotland, men är nu tillbaka. Tillsammans med företagaren Ronnie Holm, från Visby, driver han Gotland integration och elevhem AB som har boende för ensamkommande flyktingbarn.

Elias Eldenblom är en företagare som under många år varit verksam på Gotland. Hans familj startade bland annat Gråbo kvarterskrog och restaurang Plaza vid Stora torget. Men sedan i höstas är han även vd för ett HVB-boende i Ljugarn där det bor ett trettiotal ensamkommande flyktingpojkar.

– Det har inte varit några problem att fylla platserna, konstaterar Elias Eldenblom.

Just kommunernas behov av platser fick entreprenören Karsten Inde att satsa på boende för ensamkommande flyktingbarn. Han har en bakgrund inom vårdjätten Team Olivia och har på kort tid gett sig in i både byggbranschen och asylbranschen.

– Jag letade efter en plats att ha fotbollsläger på, men i lokalen hade Region Gotland flyktingförläggning. Då fick jag veta att ett vandrarhem i Västerhejde stod tomt och då kom vi på att vi istället kan öppna flyktingboende där, säger Karsten Inde.

Sedan januari bor det åtta pojkar i boendet, som drivs av bolaget Mingir AB, men det finns plats för dubbelt så många.

Boendena är spridda över hela ön och längst söderut ligger Suderhälsan, som varit HVB-hem i snart 10 år. I takt med att fler ensamkommande flyktingbarn kommit till Sverige har företaget även börjat ta emot den nya målgruppen. Företaget ägs av Jan Bergvall som har ett förflutet som postchef och hans kompanjon Lars Pettersson har delvis samma bakgrund. De ensamkommande barnen bor inte på själva ungdomshemmet utan placeras i familjehem.

– Vi märker att det är det bästa sättet för integration, säger Jan Bergvall.

Här är företagen som driver boenden för ensamkommande barn

Suderhälsan hvb AB, Sundre

Delägare är Jan Bergvall som också är vd. Han drev tidigare egen firma och var postchef i Hemse. 2006 köpte han tillsammans med Lars Petersson Suderhälsan i Hamra, som tidigare var spa- och konferensanläggning. Sedan 2007 bedrivs det vård och boende för ungdomar och ensamkommande samt familjehemsverksamhet.

Styrelseordförande är Lars Siggelin, som har lång erfarenhet av att driva HVB på Hassela i Klintehamn.

Hassela Gotland Ab, Klintehamn

Vd är Lars Lagefjäll, som bor i Örebro och har drivit företag som bedriver uthyrning av bostäder, försäljning av livsmedel och restaurangverksamhet. Är även styrelseordförande för ett HVB i Värmland, som är en del av Hassela.

Hoppetgruppen

Ägs av Jan Emanuel Johansson. Han har tidigare varit riksdagsledamot för Socialdemokraterna. Driver HVB på flera orter i Sverige och har tidigare drivit bland annat Prästgården i Alskog och Staple ungdomshem. 2013 dömdes han för bokföringsbrott gällande det bolag som då drev Staple. Han hade även åtalats för skattebrott men friades från den punkten.

Vd för bolaget är Lisette Svensson som kommer från Enskede.

Frösunda omsorg

Susanne Sidén är vd för ett av landets största omsorgsföretag som bland annat driver äldreboenden och personlig assistans i hela landet. Har cirka 8 000 anställda. Bolaget ägs av HG capital som är ett riskkapitalbolag i Storbritannien. 2010 sålde Jan-Emanuel Johansson sitt dåvarande företag Svensk Samhällsutveckling till Frösunda. Affären ska ha varit värd 223 miljoner kronor.

Omsorgsinstitutet i Sverige

Styrelseordförande är Tobias Gerdtmark, en redovisningskonsult från Norrtälje. Verksamhetschef är juristen Sona Abdi. Företaget ägs av Consortius AB, ett av Jan Emanuel Johanssons bolag.

HVB Huvudgården, Ljugarn

Extern vd är Elias Eldenblom från Visby. Han driver tillsammans med sin son restaurangverksamhet. Dessutom driver han eget företag som erbjuder bokförings- och ekonomiskrådgivning till företagare. Han äger även fastigheten i Garda som är ett asylboende. Tidigare var han fullmäktigeledamot på Gotland för Vänsterpartiets räkning, men gick ur partiet 2005. Är även engagerad i Gotlands internationella företagarförening.

Styrelseordförande och ägare är Ritva Blomerus från Eskilstuna. Verksamhetschef är Stefan Blomerus som tidigare var verksamhetschef för HVB Prästgården i Alskog.

TG på Gotland, Bro

I styrelsen sitter Anna Belinda Törnblom Ouahid och Meryem Miriam Paulsson.

Staple ungdomshem Ab, Lärbro

Styrelseordförande är Erik Daniel Hansson, som är folkbokförd i Spånga. Har även bolaget Carnoustie som har sitt säte i Malmö. Enligt årsredovisningen ska företaget bedriva ungdomsvård, fastighetsskötsel, samt äga och förvalta värdepapper och fastigheter.

Integrationshem Sverige, Slite

Ägs av Clas Dahlén som sedan i höstas driver asylboende i Fröjel. Har senast jobbat som Sverigechef för spelbolaget Mr Green som driver nätcasino.

Mingir Ab, Västerhejde

Bolaget startades av Karsten Inde, miljonären som sedan tidigare är huvudägare i Leva kungslador, Gotlandsbyggen och är delägare i Creperiet i Visby samt sitter i en rad bolagsstyrelser. Var tidigare vd för vårdjätten Team Olivia, där han nu är delägare.

Gotland integration och elevhem AB, Follingbo

I styrelsen sitter Jan Emanuel Johansson tillsammans med ordförande Gunnar Isenberg som också driver ett fastighetsbolag på Gotland och en livsmedelsfirma. I företagets styrelse sitter även Ronnie Holm från Visby. Han är sedan tidigare delägare i S:t Hans café.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om