På Gotland finns det i dag ett tiotal privata företag som tar emot ensamkommande flyktingbarn, sammanlagt rör det sig om nästan 80 barn. De svenska kommunernas kostnad för placeringarna är stora och skiljer sig mycket åt. Att placera ett flyktingbarn på Gotland kan kosta alltifrån 1 900 kronor per barn och dygn till 5 500 kronor.
Bland dem som driver boenden för ensamkommande flyktingbarn finns det några som redan före flyktingvågen hade etablerade HVB-hem på ön. Men för många är det en helt ny bransch.
Bland företagarna finns det en förre detta riksdagsledamot, en före detta Sverigechef på ett stort spelbolag, en mångmiljonär och vårdentreprenör och en restaurangägare.
Ett av de mest välkända namnen är Jan Emanuel Johansson som tidigare var riksdagsledamot för Socialdemokraterna, vinnare av dokusåpan Robinson och som senare gjorde sig ett namn som storföretagare i HVB-branschen. Med sin bakgrund inom socialdemokratin har han varit kontroversiell och det har blåst kring honom flera gånger, bland annat när han försökte hyra ut sitt Visbyhus för 140 000 kronor i månaden. Jan Emanuel skapade även stora rubriker när han och två kompanjoner dömdes för bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll i sin HVB-verksamhet på Gotland. Efter det övergav Jan Emanuel Johansson Gotland, men är nu tillbaka. Tillsammans med företagaren Ronnie Holm, från Visby, driver han Gotland integration och elevhem AB som har boende för ensamkommande flyktingbarn.
Elias Eldenblom är en företagare som under många år varit verksam på Gotland. Hans familj startade bland annat Gråbo kvarterskrog och restaurang Plaza vid Stora torget. Men sedan i höstas är han även vd för ett HVB-boende i Ljugarn där det bor ett trettiotal ensamkommande flyktingpojkar.
– Det har inte varit några problem att fylla platserna, konstaterar Elias Eldenblom.
Just kommunernas behov av platser fick entreprenören Karsten Inde att satsa på boende för ensamkommande flyktingbarn. Han har en bakgrund inom vårdjätten Team Olivia och har på kort tid gett sig in i både byggbranschen och asylbranschen.
– Jag letade efter en plats att ha fotbollsläger på, men i lokalen hade Region Gotland flyktingförläggning. Då fick jag veta att ett vandrarhem i Västerhejde stod tomt och då kom vi på att vi istället kan öppna flyktingboende där, säger Karsten Inde.
Sedan januari bor det åtta pojkar i boendet, som drivs av bolaget Mingir AB, men det finns plats för dubbelt så många.
Boendena är spridda över hela ön och längst söderut ligger Suderhälsan, som varit HVB-hem i snart 10 år. I takt med att fler ensamkommande flyktingbarn kommit till Sverige har företaget även börjat ta emot den nya målgruppen. Företaget ägs av Jan Bergvall som har ett förflutet som postchef och hans kompanjon Lars Pettersson har delvis samma bakgrund. De ensamkommande barnen bor inte på själva ungdomshemmet utan placeras i familjehem.
– Vi märker att det är det bästa sättet för integration, säger Jan Bergvall.