Han lämnade chefsjobbet för att driva flyktinghem

En av dem som sadlat om helt för att nu driva företag inom flyktingmottagandet är Clas Dahlén från Lidingö. Förra året slutade han som Sverigechef på speljätten Mr Green som driver nätcasino.

Clas Dahlén har arbetat inom näringslivet i 25 år, men har bytt karriär och öppnar nu sitt andra flyktingboende. I slite ska hans företag ta emot 28 ensamkommande barn.

Clas Dahlén har arbetat inom näringslivet i 25 år, men har bytt karriär och öppnar nu sitt andra flyktingboende. I slite ska hans företag ta emot 28 ensamkommande barn.

Foto: Krister Nordin

HVB-Industrin (GA)2016-02-10 15:00

Efter 25 år inom näringslivet valde Clas Dahlén en helt annan karriärväg. Sedan i höstas driver han asylboende i Fröjel och i Slite står hans nya HVB-hem redo att ta emot ensamkommande flyktingbarn. Tanken på att jobba med flyktingar fanns redan när Clas Dahlén var i 20-årsåldern. Då arbetade han som lärarvikarie på Komvux där han bland annat lärde ut svenska och matematik till invandrare. Hans mamma hade jobbat med samma sak under lång tid. Som svensklärare blev hon en viktig person för flyktingarna i Stockholmsförorten, förklarar Clas Dahlén:

– Hon betraktades som en drottning när vi gick över Rinkeby torg. Det där satte starka spår hos mig.

Förra våren slutade Clas Dahlén på spelbolaget. Han säger att han tog en paus och tillbringade tiden på Gotland, en plats som han varit mycket på sedan han var barn.

I samma veva ringde hans syster som då ägde Fröjelgården. Hon hade försökt få lönsamhet i vandrarhemsverksamheten, men inte lyckats. Samtidigt blev flyktingsituationen mer och mer påtaglig.

– Då passade allt. Jag ville vara på Gotland och hon ville sälja, berättar Clas Dahlén som köpte fastigheten av sin syster.

Då bestämde han sig för att sälja villan på Lidingö och tillbringa veckorna på Gotland.

– För att använda en spelterm – jag gick all in.

Clas Dahlén är nu på gång att utöka sin verksamhet på ön, vilket blev möjligt efter hans köp av Slitebaden. I den anrika byggnaden har han renoverat och gjort restaurangen och det före detta hotellet redo för att ta emot 28 ensamkommande flyktingbarn. En verksamhetschef har anställts och ett avtal om 24 platser har tecknats med Region Gotland. Priset som regionen ska betala för placeringarna är 1  900 kronor per barn och dygn, vilket är samma ersättning som regionen får från Migrationsverket.

Det finns ytterligare planer på flyktingverksamhet, bland annat vill Clas Dahlén starta en yrkesinriktad skola.

Det ökande flyktingmottagandet omsätter stora summor pengar hos privata bolag. När Clas Dahlén pratar om pengar återkommer han hela tiden till att han är emot det han kallar ”överpriser”.

– Vissa tar 3 000 kronor per barn av kommunerna. Det gör mig förbannad, säger han och fortsätter:

– Alla verksamheter bör gå runt och man får ta ut en skälig lön men det finns de som vill tjäna stora pengar på det här, säger han.

Enligt Clas Dahlén finns det bara två sätt att göra det på – att antingen skapa jättestora boenden med flera hundra platser eller att sänka kvalitén.

– Jag vill jobba med integration och inte förvaring, säger han.

Hans bolag Integrationshem Sverige AB kommer inte att göra någon vinst de första 18 månaderna, enligt hans egna beräkningar.

– Den dagen det blir vinst vill jag göra Fröjelgården till ett ekologiskt boende med biodynamisk odling. Men det får vi se, just nu har vi en massa investeringar att göra, säger Clas Dahlén.

Mottagandet

Region Gotland har tagit emot 206 ensamkommande barn.

Majoriteten av dem bor på tolv olika HVB, kallade Haima, som är spridda över ön.

Varje kommun får 1 900 kronor per dygn i statlig ersättning för varje ensamkommande barn. Sedan är det upp till varje kommun att ordna ett boende till barnet. Regelverket säger att ensamkommande barn, som inte fyllt 18 år ska bo i antingen HVB (hem för vård och boende), familjehem eller stödboende, även kallat elevhem.

På Gotland bor även 79 ensamkommande barn som andra kommuner placerat hos privata HVB eller familjehem.

Även Region Gotland har ett fåtal ensamkommande barn placerade på HVB i andra kommuner. Fem gotländska ensamkommande bor på Attendo i Göteborg, Älgeredskollektivet i Nordanstig, Bilbo i Marks kommun och Meby i Flen. För placeringarna betalar Region Gotland från 1 896 kronor upp till 4 990 kronor per barn och dygn.

Under 2015 sökte 35 369 ensamkommande barn asyl i Sverige. Det är rekordmånga.

I veckan presenterade Migrationsverket en ny flyktingprognos för 2016. Där anges antalet ensamkommande barn från 20 000 i det högsta alternativet till 9 000 i det lägsta, men huvudscenariot är att det i år kommer att komma 14 000.

Källa: Region Gotland,

Migrationsverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om