År 2011 startade projektet Husbilsdestination Sverige. Det var ett initiativ från bland annat SCR (Svensk camping) för att utveckla bättre campingmiljö, men framför allt för att utveckla husbilsturismen i Sverige.
Projektet verkar för att få in begreppet ”ställplats” och tar fram regelverk för standardställplatser så att kommuner och myndigheter lättare ska kunna hantera efterfrågan.
– I lagens mening finns ju inget som heter ställplats, vilket ställer till det för kommuner och entreprenörer. Vi jobbar nära Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, samt lokala brandmyndigheter för att ta fram mallar för ställplatser som är säkra, säger Lars-Erik Hörmander, projektledare Husbilsdestination Sverige.
Trots att det i dag inte finns något som heter ställplats kan man söka tillfälligt bygglov för parkering där det är tillåtet att övernatta.
Region Gotland tycker inte själva att det är deras sak att anordna ställplatser, men uppmuntrar gärna privata initiativ. En sådan verksamhet är Park and stay i Gutebacken, som sommartid sedan 2011 erbjuder ställplatser åt husbilar. Marken arrenderar de av regionen, och på platsen finns en sopsorteringsstation och vatten. För den verksamheten beviljades bolaget tillfälligt bygglov som dessvärre löpte ut 2013 och som de inte har förnyat, vilket är ett krav i avtalet. Men verksamheten pågår och bolaget har nyligen fått förlängt arrende till utgången av 2017.
För husbilsägare är det här toppen då det är relativt billigt att stå, och nära till Visbys hela utbud.
Men fram till i dag har Park and stay inte behövt betala en krona i hyra till regionen.
– När vi skrev avtalet hade vi stora problem med husbilar som ställde sig överallt och med massa sopor som följd. Så det var verkligen en win win-situation när Park and stay erbjöd sina tjänster. Samtidigt visste vi inte hur mycket intäkter ställplatsen skulle generera så det var svårt att sätta en arrendeavgift. Att bygglovet löpt ut visste jag faktiskt inte, säger Per Seigerlund, samhällsbyggnadsförvaltningen.
I det gamla avtalet fanns en trappstegsmodell där arrendeavgift endast skulle utgå om bolaget hade intäkter på 180 000 kronor eller mer, vilket de inte haft.
I det nya avtalet ser betalningsmodellen lite annorlunda ut, och börjar gälla redan vid intäkter på 100 000 kronor.
– Vi har för närvarande förhandlingar med flera privata näringsidkare och föreningar för flera ytor runt om på Gotland. Och vi hoppas kunna utöka antalet platser i Visby när vi nått vårt tak vilket inte är långt borta, säger Peter Mattsson, delägare i Park and stay AB, som även har hand om ställplatsen på Tofta strand.
Gunnar Gustafsson är planarkitekt vid Region Gotland:
– Man kan söka tillfälliga lov för parkering där man kan sova över natten. Vi har till och med flaggat för sådana platser i översiktsplaner, men i närheten av Visby är det svårt. Här finns i princip inga områden som inte redan är detaljplanelagda. Och jag känner inte till något område i Visby där detaljplanen skulle tillåta att anlägga en sådan ställplats förutom den som redan finns, säger han.
Att plan- och byggförordningen skulle behöva en översyn är hans kollega Ann-Louise Mårtensson övertygad om.
– Det är inte helt lätt det här med husbilar. Det behövs ett förtydligande från Boverket om vad som innefattar en campingplats och parkeringsplatser eller uppställningsplatser utomhus för exempelvis husbilar.
Under senaste tiden har bara en förfrågan om anläggande av ställplats inkommit till regionen. Men den rör inte Visby.