Krafttag tas mot utanförskap

Många unga riskerar att hamna i utanförskap. Malin Parkkila är en av många unga gotlänningar som har fått hjälp av Ungdomskraft.

Kontakt. Malin Parkkila och Pia Bergman som lärt känna varandra väl genom åren som gått.

Kontakt. Malin Parkkila och Pia Bergman som lärt känna varandra väl genom åren som gått.

Foto: Anna Ekeroth

Hjälpande hand2018-01-13 06:30

När Malin Parkkila var 16 år fångades hon upp av Ungdomskraft som hjälper unga som riskerar att hamna i utanförskap att hitta en väg tillbaka in i samhället.

– Jag var så skoltrött, jag gick aldrig i skolan, säger Malin som nu är 23 år och jobbar som försäljare.

Hon har alltid haft lätt för sig i skolan och det långsamma tempot på lektionerna blev ett problem.

– Jag var riktigt uttråkad, det gick så sakta i skolan, säger hon.

Problemen växte och skolpersonalen visste inte om de skulle flytta upp eller ner henne en klass. Till slut gick det så långt att hon inte längre fick gå kvar i skolan. Istället spenderade hon allt mer tid hemma på sitt rum.

Hon kom då i kontakt med Ungdomskraft och coachen Pia Bergman som hjälpte henne tillbaka på banan genom en alternativ väg där hon i sin egen takt kunde ta igen det hon förlorat i skolan genom att studera på Komvux.

Hon fick också testa att börja jobba, och tillsammans med Pia gick hon på sin första danslektion. För henne har kontakten med Ungdomskraft varit en vändpunkt i livet.

– Hade jag inte gått på Ungdomskraft så hade jag inte varit något i dag, säger hon.

Minnena från tiden när hon bara satt på sitt rum är vaga.

– Jag minns inte vad jag gjorde hemma. Jag hängde med kompisar som inte heller var i skolan och var vaken hela nätterna. Jag hade jättemycket ångest och hatade att träffa folk. Det var hemska tider, säger hon.

Ungdomskraft har funnits sedan 2011 då det startade som ett projekt. I januari 2015 permanentades verksamheten som nu har uppdraget att utföra det kommunala aktivitetsansvaret för ungdomar i åldrarna 16 till 20 år. Det innebär att Ungdomskraft ska hålla sig informerade om vilka ungdomar som har hoppat av eller inte fullföljt gymnasiet.

Syftet är att motivera sysslolösa ungdomar att förändra sin livssituation, att ge dem större självkänsla och skapa en framtidsplan. Det kommunala aktivitetsansvaret omfattar även ungdomar som gått ut gymnasiet men som inte tagit alla poäng.

– Det här är en verksamhet som styrs av skolagen och som berör ungdomar som inte är i skolan, säger Hanna Karlsson på Ungdomskraft.

Hon menar att ungdomarna som är aktuella för Ungdomskraft är en homogen grupp.

– Många upplever att de har misslyckats med skolan men man kan också vända på det och säga att skolan har misslyckats med dem, säger hon.

Många av ungdomarna har också neuropsykiatriska diagnoser. Mobbning och utsatthet är de vanligaste orsakerna till avhopp från skolan.

Ungdomskraft söker upp de ungdomar som riskerar att hamna i utanförskap.

Kontakten kan ske genom telefonsamtal, sms, Facebook eller att de knackar på hemma.

– Det viktiga är att man motverkar de långa perioderna i ”ingenmansland”. Det värsta är att bli hemmasittande i flera månader, säger Hanna Karlsson.

När ungdomarna identifierats av Ungdomskraft börjar arbetet med att bygga upp en relation, något som ibland kan ta lång tid.

– Vi lägger stor vikt vid att lära känna dem, säger Petter Höök, sektorledare på Ungdomskraft.

Coacherna från Ungdomskraft besöker ungdomarna i hemmet, ringer och väcker vissa på morgonen, följer med till viktiga möten och lotsar mellan olika verksamheter.

När Malin Parkkila var med i projektet Ungdomskraft hade de ett eget system där Pia först sms:ade på morgonen för att se om Malin var vaken. Om hon inte svarade så ringde Pia och väckte Malin.

De har kommit varandra nära och trots att Malin nu står på egna ben så har de fortfarande kontakt ibland.

– Det är väldigt skönt att ha med er att göra, säger Malin och ser på Pia.

Ungdomskraft

Varje år är ungefär 400 gotländska ungdomar i kontakt med Ungdomskraft. Men det är inte alla som riskerar utanförskap. Målgruppen beräknades bestå av cirka 100 ungdomar per år som har behov av stöd och åtgärder. Verksamheten på Gotland hör till de bästa i landet och Ungdomskraft har koll på 97 procent av ungdomarna som omfattas av det kommunala aktivitetsansvaret.

Källa: Ungdomskraft

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om