Storägare i innerstan frågades ut om sina fastigheter

Det blev lapp på luckan när världsarvskontoret i Visby arrangerade en paneldebatt om Visby innerstad på onsdagskvällen. En av gästerna var fastighetsmagnaten Roy Abd-El Ahad.

Regionantikvarie Jörgen Renström berättade om hur världsarvsstaden förändrats.

Regionantikvarie Jörgen Renström berättade om hur världsarvsstaden förändrats.

Foto: Dennis Pettersson

HETT SAMTALSÄMNE2019-05-22 21:05

Ett 70-tal personer fick plats i Donnerska husets aula innan det tog stopp när Region Gotlands världsarvskontor bjudit in allmänheten till ett panelsamtal under titeln "En levande och hållbar stadskärna?". Panelen leddes av regionens världsarvssamordnare Elene Negussie och Susanna Carlsten, programansvarig för föremålsantikvarieprogrammet vid Campus Gotland.

Inbjudna gäster i panelen var miljö- och byggnämndens ordförande Eva Ahlin (C), regionantikvarie Jörgen Renström, Linnéa Grimstedt från Gotlands kulturrum samt Roy Abd-El Ahad, fastighetsägare med många byggnader innanför ringmuren i sin portfölj.

Under samtalet diskuterade deltagarna frågor om hur man kan hålla Visby innerstad fortsatt levande, hur kulturen kan få plats, samt frågor om hur både boende och turister kan samsas i världsarvet.

Jörgen Renström har bott innanför muren i Visby i över 30 år, och i yrket som regionantikvarie har han många åsikter om innerstaden. Ett exempel han underströk är att han han anser att Visby innerstad är betydligt mer levande i dag än det var på 1970-talet.

– Då var det dött, sunkigt och ganska nedgånget på många håll innanför muren, säger Jörgen Renström.

Under panelsamtalet rabblade han upp många siffror som fick det att susa i publiken.

– När Visby blev världsarv 1996 räknade vi att det fanns tolv restauranger i innerstaden. I dag är det över 50 med serveringstillstånd. Samma utveckling har skett med antalet hotell. 1996 fanns det fyra hotell innanför muren. I dag räknar vi till 42 som bedriver hotellverksamhet med tillstånd. Sammanlagt har hotellen 1 969 bäddar, berättade Jörgen Renström.

Antalet fastboende personer i innerstaden har enligt honom i princip sett likadant ut sedan 1970-talet:

– Runt 2 500 bor innanför muren. Jag vet inte vad siffrorna över tid säger, men vad man kan konstatera är att det finns nästan lika många hotellbäddar som invånare innanför muren i dag.

36-årige fastighetsägaren Roy Abd-El Ahad fick under samtalet svara på flera frågor om hans syn på innerstaden och hans inflytande över stadskärnan. Roy Abd-El Ahad flyttade till Gotland från Jönköping för tio år sedan och har sedan dess byggt upp ett rejält fastighetsinnehav med ett absolut fokus på innerstaden i Visby. Många Visbykrogar, butikslokaler och hotell kontrolleras av hans bolag. En snabb sökning visar att Roy Abd-El Ahad sitter i 30 bolagsstyrelser, de flesta inriktade på fastighetsförvaltning.

Hans svar på varför han pysslar med det han gör var ganska enkelt:

– Det finns efterfrågan på hotell och restauranglokaler i Visby.

Han underströk att hans vision i allt fastighetsägande är att ha året runt-verksamheter.

– Husen mår bättre av att det bor folk där än att de står tomma. Av mina fastigheter är 90 procent kommersiella, och resten är bostäder där det mest bor folk året runt. I vissa av byggnaderna har vi studentbostäder, samt boende för vår egen personal på sommaren.

Roy Abd-El Ahad fick också frågan om hur han ser på bristen på året runt-boende, på grund av att många fastighetsägare vill hyra ut under den lukrativa Almedalsveckan.

Susanna Carlsten: Tror du att Almedalsveckan spelar stor roll i den problematiken?

–  Så går det inte att tänka. Vi har mycket bostadsrätter i Visby som ägs av privatpersoner, som i många fall är Stockholmare som äger innanför muren, hyr ut under vinterhalvåret och är här själva någon vecka under sommaren.

Miljö- och byggnämndens ordförande Eva Ahlin fick under samtalet också prata om bygglovsenhetens arbete. Roy Abd-El Ahad föreslog att enheten borde ha ett litet separat kontor i Visby innerstad som enbart hanterade frågor om fastigheter inom världsarvet, vilka ofta tar extra lång tid.

– Många små frågor hade kunnat förenklas om det fanns en person som bara jobbade med innerstaden som kunde svara snabbt på om det var okej att måla om ett fönster eller dylikt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om