Snart kan du dricka vatten från Östersjön

Det kommunala vattnet håller på att sina i Katthammarsvik, men snart är det nya avsaltningsvattenverket redo att pumpa igång. ”Vi hoppas att vi får igång verket innan vattnet tar slut där”, säger Peter Olsson.

Avsaltningsvattenverket. Här genomgår vattnet sedan olika processer för att renas och tillslut bli dricksvatten.

Avsaltningsvattenverket. Här genomgår vattnet sedan olika processer för att renas och tillslut bli dricksvatten.

Foto: Tove Tikkanen Jönn

Herrvik2016-07-16 06:00

Vid hamnen i Herrvik ligger det nybyggda huset som utgör bräckvattenverket och nu är det snart klart att användas.

– Inom två veckor eller innan juli är slut, säger Susanne Pettersson, enhetschef för vatten och avlopp vid teknikförvaltningen.

– Målsättningen är att få igång det så fort som möjligt, säger Peter Olsson, arbetsledare för södra Gotland.

Det som är kvar innan verket kan sättas i bruk är att vattnet ska skickas på analys. Är provsvaren bra så är det i princip bara att köra igång.

– Vi kommer skicka prover för analys i början av nästa vecka, så kanske har vi ett resultat i slutet på nästa vecka, säger Peter Olsson.

Utöver provsvaren är det lite programmering kvar att ordna.

Genom en ledning ungefär 300 meter utanför kusten, på 6,5 meters djup kommer det in vatten från Östersjön. Vattnet leds in i en brunn som är utrustad med två pumpar, som pumpar 20 kubikmeter vatten var i timmen. Vattnet pumpas in till avsaltningsvattenverket där det hamnar i en sil med ett ultrafilter som tar bort bakterier, virus och andra stora partiklar. Sedan skickas vattnet vidare till ytteligare ett filter, reverse osmos membran, där vattnet avsaltas. I samma veva försvinner alla eventuella föroreningar, men även kalcium och magnesium. De renade vattenmolekylerna åker vidare till ett blandningskärl, medan resten åker ut i havet igen. I blandningskärlet tillsätts sedan mineraler som kalcium, bikarbonat och natriumhypoklorit. Därefter kan vattnets Ph-värde justeras innan det pumpas in i två reservoarer och vidare ut i tre ledningar, varav den ena leder till Herrvik, den andra till Katthammarsvik och den tredje till Sandviken. Redan nu är det okej att smaka på vattnet.

– Vattnet smakar helt okej, i princip smakar det ingenting, säger Peter Olsson.

När verket har kommit igång ska det pumpa på året om.

– Här ute är det ett måste och verket måste vara igång kontinuerligt. Det ger möjligheten att låta Tingstäde träsk vila sig. I dag hinner inte grund- och ytvattnet återhämta sig, säger Susanne Pettersson.

Avsaltningsverket här är det första större i Sverige. Utöver det är ett planerat på Öland och ett till är planerat här på Gotland i Kvarnåkershamn, som då kommer bli det största i Sverige.

– Förhoppningsvis är det klart 2018, säger Peter Olsson.

Vattenverk i Sverige

Det finns drygt 1 750 kommunala vattenverk i Sverige som tillsammans producerar dricksvatten till närmare 8,5 miljoner människor.

Cirka 10 procent av dem är ytvattenverk. Ytvatten kräver ofta en mer avancerad reningsprocess. Man kan till exempel behöva arbeta mer intensivt med mikrobiologiska föroreningar i ett ytvatten än i ett grundvatten.

Cirka 1 500 vattenverk är grundvattenverk. De kan vara väldigt enkla och i vissa fall bestå endast av en pumpanordning om råvattnet är av god kvalitet och väl skyddat.

Avsaltning är en energikrävande process. På bräckvattenverket i Herrvik har man installerat solceller på anläggningen för att göra produktionen mer miljövänlig.

Källa: www.svensktvatten.se och Peter Olsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om