Tidigare rektor anmäler flera myndigheter

Skolinspektionen, Skolverket och Lärarnas ansvarsnämnd JO-anmäls efter uppmärksammat ärende på Högbyskolan.

Högbyskolans rektor har JO-anmält flera myndigheter.

Högbyskolans rektor har JO-anmält flera myndigheter.

Foto: Malin Stenström/Arkiv

Hemse2019-11-26 17:30

Den tidigare tillförordnade rektorn vid Högbyskolan, Heléne Wallerstedt, JO-anmäler Skolverket, Skolinspektionen och Lärarnas ansvarsnämnd. Detta efter den uppmärksammade händelsen där en lärare ska ha tagit om en elevs haka och använt en sprayflaska med vatten för att hålla ordning i klassrummet. Wallerstedt anser att myndigheternas handläggningstider varit för långa i ärendet.

Läraren polisanmäldes för händelsen som inträffade 2016 och dömdes 2018 för ringa misshandel. Skolinspektionen tog därefter kontakt med läraren för att utreda ärendet vidare. Drygt ett år senare tilldelas läraren en varning av Skolinspektionen.

Heléne Wallerstedt skriver i sin anmälan till Justitieombudsmannen att hon anser att den långa handläggningstiden, nästan tre år, inte är förenlig med förvaltningslagen. Hon menar att den psykiska press som läraren utsatts för i väntan på beslut inte är rimlig i förhållande till det han är dömd för.

Dessutom hänvisar Heléne Wallerstedt till det yrkesmässiga: "Det råder brist på lärare och väljer lärare att sluta när de känner sig utsatta och söndermalda av långsamma administrativa processer, har vi ett problem. Som faktiskt går att åtgärda".

Wallerstedt tycker också att det finns oklarheter kring en varning från Lärarnas ansvarsnämnd som bör utredas. Hon menar att innebörden i denna typ av varning bör förklaras för alla inom skolväsendet: " Vad innebär varningen? Är den livslång? Kan en varnad lärare bli förstelärare? Skolledare?", skriver hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!